Said kan tvingas lämna Danderyd

Said Hosayn spelade fotboll i den högsta ligan i Syrien, men kriget tvingade honom och familjen att fly landet. Nu har de hittat hem i Danderyd, och Said är en väldigt uppskattad tränare för Stocksunds IF. Men samtidigt växer oron inför framtiden – familjen blir snart av med sitt hem och de vet inte vart de ska ta vägen.

  • Publicerad 09:24, 15 feb 2017

Det märks att Said Hosayn brinner för fotbollen. Han berättar engagerat om de sex olika lagen i Stocksunds IF som han coachar. Vilka framsteg de gör, matcher de vunnit och nya övningar han vill testa på träningarna.
– Nästa Zlatan finns bland dem, det är jag helt säker på. Det är mitt mål, att hitta nästa Zlatan, säger han och skrattar.

Extra mycket lyser det i ögonen på Said när han pratar om tiden som målvakt i Syrien. Han har sparat en mängd urklipp och bilder från tiden, som han stolt visar när Mitt i träffar honom och hans fru Yasmine Shami i deras hem i Djursholm.

Vet inte vart de ska ta vägen

Lägenheten är mysig och ombonad. Det står blommor i en vas på soffbordet i vardagsrummet, på golvet i barnens rum står en liten miniatyrbrandbil och sovrummet vittnar om Saids idrottsintresse – bredvid sängen finns ett löpband. Här har familjen bott i snart fyra år, och känner sig hemma. Men snart måste de flytta ut.
– Vårt kontrakt går ut sista mars. Det är snart, men vi har ingen aning om vart vi ska ta vägen. Allt känns väldigt jobbigt. Jag tänker på det hela tiden, säger Said.

”Flyttar vi måste vi ju börja om från början – då blir vi flyktingar igen”

Boendet har de fått via kommunen, som har ett antal lägenheter som de hyr ut på korttidskontrakt till exempelvis nyanlända eller andra personer som behöver hjälp med att få tag i ett boende. Kontrakten är max fyra år långa.
– Vi är såklart väldigt tacksamma mot kommunen för att vi har kunnat bo här den här tiden. Men just nu känns det bara tufft. Jag lägger åtminstone 2–3 timmar varje dag på att söka boende. Men det är svårt att få något. Vi vill vara kvar i Danderyd, eller någon kommun i närheten, så att jag kan ha kvar mitt jobb. Men det finns inga hyresrätter här, och andrahandsmarknaden är hård. Vi har ju fyra barn, och bara en inkomst, så vi kan inte köpa något, säger Said och fortsätter:
– Barnen går i skola och dagis här, och de vill inte lämna sina vänner. Bli uppslitna igen. Speciellt min dotter Sandra är ledsen. Hon är ju lite äldre, så hon förstår mer av vad som händer än vad de små gör. Vi trivs så bra i Danderyd. Flyttar vi måste vi ju börja om från början – då blir vi flyktingar igen.

Försöker hjälpa familjen

Said är älskad, det märks – det är många som vill ha kvar honom i Danderyd. Klubben och föräldrar till spelarna gör vad de kan för att försöka hjälpa familjen.
– Dels för vi en dialog med kommunen för att se hur vi kan gå vidare, och dels hör vi oss för bland medlemmarna för mer kortsiktiga lösningar. Om någon känner någon som kanske har något att hyra ut eller så. Det är paradoxalt att någon som har en så stor betydelse för barn i Danderyd, och som har kommit in i samhället med sin familj så bra inte kan få hjälp i det här läget, säger Thomas Carlsson, ordförande i Stocksunds IF.

Vad innebär det för klubben om Said måste sluta?
– Då måste vi försöka hitta en ersättare till någon som är oersättlig. Duktiga tränare som också fungerar så bra med barnen växer inte på träd. Det är en svår situation.


Kan bo som längst fyra år

Kommunen kan inte förlänga hyreskontrakten på bostäderna som de tillhandahåller. Detta på grund av besittningsrätten, berättar man på socialkontoret.
– Då har vi till slut inga lägenheter kvar, säger Margareta Heimer, socialkontorets direktör.

Hos kommunen kan man inte uttala sig om enskilda fall, men berättar rent generellt hur det fungerar med lägenheterna som de tillhandahåller.
– Generellt kan jag säga att när vi hjälper personer som inte kan lösa boende på egen hand ger vi dem ett korttidskontrakt på max två plus två år. Skulle vi ge längre kontrakt träder besittningsrätten in, och då har vi tillslut inga lägenheter kvar, säger Margareta Heimer.

Ska fungera som övergångsboende

Enligt henne är tanken att det ska fungera som ett övergångsboende, medan personen letar efter något mer långsiktigt.
– Man får stöd av oss med att söka ett nytt boende, och vi hjälper till med att se till att man ställer sig i olika bostadsköer. Det är viktigt.

Vilket ansvar har kommunen för att personerna ska ha någonstans att ta vägen efteråt, och tar man extra hänsyn när det är barn inblandade?
– Enligt våra riktlinjer ska ingen person inte ha någonstans att sova för natten. Då kan vi göra kortare lösningar med vandrarhem eller liknande. Om det är barn inblandade är det naturligtvis ännu viktigare att de inte står utan tak över huvudet. Men det kvarstår fortfarande att man måste flytta ut ur lägenheten. Det är så det måste vara, säger Margareta Heimer.

Fakta

Said Hosayn

Ålder: 35 år.
Bor: Djursholm.
Från: Kurdistan, Syrien.
Gör: Tränare för Stocksunds IF. Tidigare professionell fotbollsmålvakt i Syrien.
Familj: Frun Yasmine Shami, 33, och barnen Sandra, 9, Rebaz, 4, Hevi, 4, och Yardil, 3.