Sahlström: ”Det har varit fruktansvärt gubbigt”

Oppositionsrådet Siv Sahlström (C), en av Danderyds mest populära politiker, välkomnar fler kvinnor på maktpositioner. – De behövs! Inför valet av ny kommunledning berättar hon nu om männens härskartekniker och mobbing under förra mandatperioden.

  • Publicerad 12:34, 16 okt 2018

Siv Sahlström (C) har varit i Danderydspolitiken sedan 70-talet och är van vid män som missbrukar sina maktpositioner, men föregående mandatperiod var exceptionell, berättar hon nu för Mitt i.

– Det har varit så fruktansvärt gubbigt i ledningen förra mandatperioden. Väldigt otrevligt faktiskt. Avancerad mobbning av värsta sort har förekommit, säger hon.

Det är framförallt de kvinnor som suttit i kommunstyrelsens arbetsutskott under förra mandatperioden som utsatts av männen i samma grupp, berättar Sahlströlm.

Härskartekniker har använts

De senaste ordinarie ledamöterna som suttit i arbetsutskottet i är fyra män och två kvinnor; Olle Reichenberg (M), Anders Paulsen (M), Bengt Sylvan (L), Peter Forssman (KD), Siv Sahlström (C) och Caroline Robson (MP) , men andra ordinarie ledamöter och ersättare har passerat. Siv Sahlström beskriver olika härskartekniker som använts mot kvinnor.

– De gör miner till varandra, suckar och stönar, grimaserar, himlar med ögonen, avbryter och håller på med sina telefoner när någon av kvinnorna talar. Sånt här är svårt att ta på. Det är lite som innan metoo, ingen pratar om det. Vi har faktiskt aldrig fört det på tal, säger hon.

– De rår inte på mig, säger Siv Sahlström suttit sida vid sida med maktutövande män i Danderyd i många år. Foto: Anna Z Ek

”Det är möjlig att man kan uppfattas som ointresserad”

Ander Paulsen (M) nekar helt till att några härskartekniker har förekommit.

– Det känner jag inte igen. Sedan kan man konstatera att ett arbetsutskott kan ta sju till åtta timmar så då är man inte är på topp hela tiden och det är möjlig att man kan uppfattas som ointresserad. Men det handlar absolut inte om härskartekniker, säger han.

De rår inte på mig

Siv Sahlström (C)

Anders Paulsen medger dock att han har grimaserat när han inte hållit med.

– Det är klart att inom politiken så är det så att om man inte delar mening så kan det såklart synas på en. Men att det skulle vara skillnad på om det är en man eller kvinna som framför en åsikt, det stämmer inte.

Ser fram emot fler kvinnor i kommunstyrelsen.

Nu ser det ut som makten kommer fördelas annorlunda i kommunstyrelsen. Moderaternas  Johanna Hornberger har redan ersatt Anders Paulsen som partiets gruppledare och kommer sannolikt också att sitta i kommunstyrelsen. Moderaterna för nu också fram Hanna Bocander som kandidat till kommunstyrelseordförande i Danderyd.

I Liberalerna kryssade sig Sara Göthlin upp som partiets förstanamn i kommunfullmäktige. Vilka uppdrag hon får blir dock inte klart förrän november.

– Det blir fantastiskt spännande att se vad som händer när kvinnorna tar över nu, säger Siv Sahlström (C).

Moderaterna behöver förnya sig

Johanna Hornberger (M) anser att fördelningen mellan män och kvinnor i kommunstyrelsen har varit bra. I sitt uppdrag som gruppledare för Moderaterna ser hon andra behov av förnyelse.

– En utmaning är att få fler, gärna yngre, att engagera sig politiskt. För många är klimatet i kommunfullmäktige idag inte tillräckligt bra för att de ska vilja ta det steget. Vi måste ta vårt ansvar i den delen och fundera på hur vi gör politiken mer attraktiv, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Kommunens nämnder och styrelse väljs i december för att tillträda den 1 januari 2019.