Sara Kukka-Salam och Arne Öberg (S) framför Olle Olsson-huset. Foto: Läsarbild Pressbild

Såhär ser S vision för Hagalund ut

Idag lanserar Socialdemokraterna i Solna ett löfte om att rusta upp och sätta färg på Hagalund, vid valvinst 2018. – Det ska bli hyresrätter som unga har råd att bo i, säger Sara Kukka-Salam (S).

  • Publicerad 10:22, 1 feb 2018

I löftet ingår en ny skola, med idrottshall och fritidsgård, att återuppbygga husen i Gamla Hagalund med hyresrätter som unga har råd att bo i, att renovera centrum, att bygga en ny fotbollsplan och öppna en restaurang i vattentornet. Där vill de även anlägga en ny park.

– Under 20 år har stadsdelen konsekvent nedmonterats. Alliansen har nästan lagt ner all kommunal service i centrala Hagalund. Av det skälet vill vi nu vända den trenden, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S).

I kulturkvarteren, med bland annat Olle Olsson-huset, vill de nu återskapa det gamla Hagalund med bostadshus som har en modern insida och en traditionell utsida.

Vi vet att det är många i Hagalund som fortfarande bor hemma.

Sara Kukka-Salam (S), oppositionsråd

– Vi vill att det ska bli hyresrätter som unga har råd att bo i. De ska vara i blandade storlekar. Vi vet att det är många i Hagalund som fortfarande bor hemma och som inte har möjlighet att flytta hemifrån, säger hans oppositionsrådskollega Sara Kukka-Salam (S).

Hon ser gärna att området får en hipp och modern framtoning.

– Vi värnar samtidigt om kulturhistorian i Hagalund och skapar ett modernt, urbant boende i en kulturhistorisk miljö. Hela satsningen är finansierad i budgeten, säger Sara Kukka-Salam.

Arne Öberg fyller i om vilka verktyg som kan användas för att få ner hyrorna.

– Man kan hyra ut marken, så kallad tomträtt, istället för att sälja marken, exempelvis.

Han lyfter även fram den nya skolan som en viktig del i Hagalundssatsningen. Skolan ska ligga mitt i centrala Hagalund där Sunnanskolan en gång låg.

– Vi tänker oss en ny och modern skola med länets vassaste lärare, gärna med en lite grön profil.