Sahar Almasthta visste inget om poddar innan hon började med en. "Jag märkte tidigt att man kunde nå ut till många så jag satte igång". Foto: Christian Lärk

Sahar poddar mot rasism – från köksbordet i Stora Mossen

I dryg tre år har Sahar Almashta gjort podd om integration från hemmet i Bromma. Nu har hon fått region Stockholms pris för sitt arbete mot främlingsfientlighet och rasism. – Vi är alla här i Sverige tillsammans och måste förstå varandra. Det är det jag vill med podden, säger hon.

  • Publicerad 14:15, 6 nov 2019

I mitten av oktober ringde Sahar Almashtas telefon, men hon hann inte svara.

– Jag lyssnade på röstmeddelandet flera gånger innan jag förstod att jag hade vunnit. Jag var säker på att det var en bedragare som ringde, säger hon.

Senare fick hon se motiveringen från region Stockholm i skrift:

”Genom att lyfta olika berättelser om människor som invandrat till Sverige med olika religioner, etnicitet, bakgrund och nationalitet har Sahar Almashta bidragit till att öka förståelsen för och kunskapen om olika kulturer”.

Sahar Almasthta vill öka förståelsen mellan människor. ”Jag har själv levt i tre kulturer med allt vad det innebär”, säger hon. Foto: Christian Lärk.

I köket står fika uppdukat tillsammans med mikrofoner och hörlurar. Allt arbete med podden sker i hemmet, vid sidan av jobbet som integrationsrådgivare. Det är här alla författare, kriminologer, politiker och ensamkommande flyktingbarn suttit för att medverka i podden.

Lyssnarresponsen, speciellt på den berömda berättarserien ”Människors Historia”, där Sahar berättar om olika människoöden, har varit massiv och ska ges ut som bok i vår. Serien beviljades även Röda Korsets Operation Innovation 2017.

– Jag vill berätta om alla fantastiska insatser. Det är viktigt att inte bara få höra om kriminella invandrare. Vi är alla här tillsammans i Sverige och kan inte hata varandra. Vi måste förstå varandra och det är det jag vill med podden, säger Sahar Almashta.

Flydde Saddamregimen

Sahar Almashtas liv tog sin början i Babylon, Irak. Som 20-åring tvingades hon fly Saddamregimen.

– Jag var politiskt engagerad och det blev väldigt farligt. Nu har jag levt i tre kulturer med allt vad det innebär, säger hon.

Tillflyktsorten blev Moskva där hon studerade arkitektur, lärde sig språket och även fick en dotter. Men efter att studentvisumet gått ut fick den lilla familjen inte vara kvar i Ryssland. Då ringde Sahar Almashta en vän som hade flyttat till Sverige.

– De sa att solen alltid sken. Det var juni månad. Vi tänkte att just dit vi vill åka. Men efter några månader när hösten kom blev det mörkt dygnet runt i Norrbotten, där vi bodde flera år. Vi trodde ju att det skulle vara ljust dygnet runt, säger Sahar Almashta och skrattar.

Det avlånga landet som hon numera kallar hem hänger i ett silversmycke runt halsen. ”Det är en del av min kärlek till Sverige” säger Sahar Almashta. Foto: Christian Lärk.

För tre och ett halvt år sedan startade hon upp podden, helt på egen hand.

– Jag lyssnade på poddar i en månad innan jag började. Det fanns ingenting om integration så jag tänkte att det är nu eller aldrig. Sedan lärde jag mig tekniken, säger hon.

Vilken hjälp önskar du att du hade fått i Sverige när du kom hit? 

– Att någon hade berättat om hur man ska tänka för att snabbt arbeta och bli en del av landet. Vilka värderingar finns, hur ser man på barn, kvinnor och jämställdhet? Sverige förväntar sig att man ska ta reda på saker själv, men hur. Jag har lagt åratal på kurser helt i onödan. Sedan förstod jag att jag fick klara mig själv.