Såhär förbereder ni er på krisen, Haningebor

Gratis, fria och praktiska tips när krisen slår till. I kväll och i morgon får Haningeborna fria praktiska tips i Kulturhuset på hur man enkelt kan förbereda sig när krisen är framme.

  • Publicerad 16:01, 28 maj 2018

I dag, måndag, eller i morgon tisdag får alla svenskar en broschyr i brevlådan. ”Om krisen eller kriget kommer” heter den.

Syftet är att förbereda svenskar på hot och katastrofer av olika slag.

En hel del tips listas också, på hur man bäst kan förbereda sig om el, vattnet eller internet plötsligt stängs ner.

Och krisberedskapsveckan glider inte obemärkt förbi i Haninge.

Praktiska tips

Civilförsvarsförbundet arrangerar informationsträffar både i dag, måndag, och i morgon, tisdag, i Haninge kulturhus. Där får du reda på hur du klarar dig 72 timmar utan el, värme och vatten.

72 timmar är den minsta tid vid en kris som medborgarna behöver klara sig själva, och där det är viktigt att möta grundbehoven av mat, vatten, sömn, värme och information.

På infoträffarna ges fria och praktiska tips på hur man enkelt förbereder sig. Slår krisen till kommer Haninge kommun behöva prioritera äldre och förskolor.

– Vi kommer tipsa om hur man lagrar vatten, hur du tar fram en alternativ källa att laga mat på. Att du tänker på att ljusen du tänder äter syre, och att du behöver tänka på ventilationen, säger Lena Vilmar på Civilförsvarsförbundet i Haninge.

Förutom att tipsen är viktiga, uppmanar Lena Vilmar Haningeborna till att ha koll på informationsflödet.

– Vi tror att information är det absolut viktigaste i ett läge där vi är utelämnade till oss själva och mobilerna fungerar ju inte om elen är borta. Därför är det viktigt att man tänker på att ha en radio som fungerar även i en kris, säger hon.

Tiderna för infoträffarna är 18.30-20.30 i dag, måndag, och 15:00 – 17:00 i morgon, tisdag.