Säger nej till nya kulturhuset

Nya kultur- och föreningshuset i Jordbro ser ut att bli en valfråga bara två veckor innan valet. M, L och KD helvänder och säger nu nej till både nya kulturhuset och nya högstadieskolan i Jordbro, och har stöd av SD i frågan. 500 miljoner kronor väntas Haninge kommun spara på att slopa byggena, men trepartialliansen får kritik för svängningen.

  • Publicerad 09:54, 28 aug 2018

Trepartialliansen (M, L och KD) sade på måndagens kommunstyrelse oväntat nej till både ett nytt kultur- och föreningshus och ny högstadieskola i Jordbro.

– Vi behöver bostäder och butiksytor i Jordbro och vi tycker inte att ett kultur- och föreningshus är det viktiga. Vi behöver nyttja Haninges kulturhus mer, säger oppositionsråd Martina Mossberg (M) till Mitt i efter mötet.

Men ska det finnas bibliotek och fritidsgård i Jordbro?

– Självklart ska det finnas. Allt det här ska ses över i detaljplanen, säger Martina Mossberg.

Det var under förra mandatperioden som den då styrande alliansen med MP drev frågan om att bygga ett helt nytt kultur- och föreningshus i Jordbro.

Jordbromalmsskolan rivs

Under nuvarande mandatperioden har den nybildade koalitionen (S, MP och C) hakat på förslaget, och nyligen beslutade kommunledningen om att riva Jordbromalmsskolan och att 400 bostäder ska byggas på platsen.

Jordbromalmsskolan inhyser i dag bibliotek, fritidsgård och träffpunkt för äldre.

Kommunalråd Petri Salonen (C) är väldigt överraskad över svängningen, säger han.

Kommunalråd Petri Salonen (C) är överraskad över oppositionens vändning.

– Vi var helt överens 2014, men nu säger oppositionen nej till kulturhuset bara två veckor innan valet. Det är en kursförändring de gör just när Jordbro behöver extra stöd för att inte längre vara ett så kallat utsatt område, som polisen kategoriserat orten som. Det måste finnas samlingsplatser i Jordbro, säger han.

Stöd av SD

Trepartialliansen fick under måndagen stöd från SD i sitt nej till kulturhuset och ny skola.

S, MP och C har avsatt 200 miljoner kronor för det nya kultur- och föreningshuset, medan den nya högstadieskolan väntas kosta mellan 225 och 350 miljoner kronor om kommunen bygger.

Alliansen tycker inte att behovet ännu finns för ett högstadie i Jordbro, utan vill bygga ut Höglundaskolan om behovet kommer.