Sagan om det fula fölet

När Eastwoods U Idefix föddes tyckte stallfolket att fölet var så fult att han borde kallas Sven. Men idag har Sven vuxit upp till en elegant ponny som tillsammans med ryttaren Emilia Selander Lundin kan ta medalj i SM i fälttävlan.

  • Publicerad 15:00, 20 sep 2018

”Den fula ankungen” är en saga av H.C. Andersen som handlar om en liten ankunge som blir retad för att den är så ful, men senare visar det sig att det är en vacker svan.

Denna saga från 1843 har blivit verklighet 2018. Fast nu handlar det om en ponny.

För elva år sedan föddes ett föl som fick det tjusiga namnet Eastwoods U Idefix. Men det var några i stallet som tyckte att fölet var fult och såg ut som en rund och klumpig nordsvensk.

– De började kalla honom för Sven i stället, säger dagens ägare Emilia Selander Lundin.

Sven skulle möjligen duga till westernhäst på rodeotävlingar.

Nu är Sven stilig

Men så blev det inte, som tur är. Sven fick växa till sig och utvecklades till en mycket bra liten häst i fälttävlan.

Idag kallas han forfarande för Sven, men är nu en riktigt stilig guldbrun skimmel. Valacken mäter 1,48 meter i mankhöjd och är därmed en D-ponny vilket är klassen för de största individerna.

Kan räkna till tio

– Sven är väldigt lugn och snäll utom när det är dags för terrängritten. Han har lärt sig när det räknas ner från 10, och när starten går är han blixtsnabbt iväg.

Snart 13-åriga Emilia Selander Lundin från Västerhaninge tillhör favoritekipagen när SM i fälttävlan avgörs i Hermanstorp utanför Falkenberg den 28-30 september.

– Jag kan motståndet och siktar på prispallen.

Ekipaget har även chans att ta SM-medalj i lag. Emilia Selander Lundin tävlar för Stora Wäsby FRK som är regerande mästare.

Vann hästshow på Muskö

Att både Emilia och Sven har toppform visade de vid segern i stortävlingen Arbottna horse show på Muskö i slutet av augusti.

Fälttävlan består av grenarna dressyr, terrängritt och banhoppning.

– Jag tycker bäst om terrängritten, säger Emilia. Sämsta grenen är dressyr, Sven tycker inte det är lika roligt som terrängritten.

Sagan har bara börjat

Emilia satsar hårt och är i stallet tre, fyra timmar varje dag varav en dryg timme ägnas åt ridträning. Familjen står bakom satsningen och ska nu hyra ett helt ridhus i Ekeby säteri i Tungelsta.

– Nästa år siktar jag på NM, och sedan hoppas jag komma med i juniorlandslaget och få tävla i EM 2020.

Sagan om Sven är alltså långt från slut, den har bara börjat.

Fakta

Fyller 13 år i november

Namn: Emilia Selander Lundin.

Ålder: 12. Fyller 13 i november.

Bor: Med mamma Mona och pappa Ronny i villa i Västerhaninge.

Aktuell: Satsar på medalj i SM i fälttävlan där hon rider ponnyn Sven.

Pluggar: Åttonde klass i Ribbyskolan.

Visa merVisa mindre

Fakta

Ridsportens tuffaste gren

På franska kallas fälttävlan ”concours complet”, det vill säga den kompletta tävlingen. Det är en bra beskrivning av ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning

Det är en gammal militär gren som testar ekipagens mångsidighet. Hästens uthållighet, snabbhet och lydnad prövas, samt ryttarens mod och förmåga att bemästra hästen.

En tävling kan genomföras på en, två eller tre dagar.

Visa merVisa mindre