Saga Suovanen vill skapa en förtrollande oas för musikälskare. Foto: Privat

Saga fortsätter sin farmors livsverk

Tonerna av klassisk musik har hörts från “Musiksalongen Gabriel & Hilda” i 25 år. Nu ska det musikaliska musikkaféet på Storgatan 44 få nytt liv tack vare barnbarnet.

  • Publicerad 14:18, 16 apr 2021

Kaféet var min farmors livsverk.

Dörrarna till salongen öppnades 1995 av Kaija Kuronen Suovanen. Den rogivande oasen har lockat till sig allt från musikälskare och fikasugna gäster till storstjärnor som köat för att få uppträda på kaféets lilla intima scen.

Men ifjol tystnade musiken. På grund av sjukdom tvingades Kaija låsa salongsdörrarna och nycklarna lämnades över till barnbarnet Saga Suovanen, 21. Hon ska på egen hand driva salongen vidare och utveckla konceptet.

Kaija Kuronen Suovanen var alltid på kaféet, enda undantaget var när Kaijas son, operasångaren Gabriel Suovanen, uppträdde någonstans i världen. Foto: Erik Simander

Farmors livsverk


– Kaféet var min farmors livsverk. Hon skulle aldrig ha lämnat det frivilligt. Det är hjärtskärande att musiken tystnat och att jag inte längre möts av farmors varma röst. Hon var på kaféet varje dag och blev alltid lika glatt överraskad när jag kom förbi och hälsade på, säger hon.

– Efter 25 års livligheter är salongen i behov av renovering. Farmor vill fortsatt värna om sina stamgäster, så de kommer känna igen sig. Det är bara lite nytt som ska till.

Kaféet känns igen med dess gröna tapeter, kristallkronor och fotografier som visar delar ur Kaijas liv och salongens historia. På scenen står ett piano som minskar avståndet mellan estradör och åhörare. Det kommer att finnas kvar.

Salongen designades av en elev på Carl Malmstens designskola. Tapeterna är ifrån Schweiz och kristallkronor tillverkade i Finland. Foto: Privat

Espresso och cocktails


– Det nya blir en kombinerad espresso-och cocktailbar. Här ska gästerna kunna få njuta av en fika men även kunna ta en drink lite senare på dagen. Köket ska restaureras och en matmeny med cirka fem rätter ska till. Toalett och golv måste fixas och musiken ska bredas, alla genrer ska bjudas in.

Saga har försökt finansiera projektet med hjälp av en "kickstarter" kampanj online. Kampanjen har inte nått sitt mål. Just nu söker Saga investerare.

– Jag vill skapa en plats där man får uppleva förstklassig musik riktigt nära. Jag gör allt för att salongen ska kunna öppna i sommar med en galakväll. Det här ska bli Östermalms nya förtrollande vardagsrum.

– Kaféet kommer även få det nya namnet Kaijas Musiksalong. Allt för att hedra farmor.

Kaija Kuronen Suovanen utanför sin musiksalong på Storgatan 44. Foto: Privat