Saga, 12, tävlar inför storpublik i Göteborg

På tisdag inleds Gothenburg Horse Show, en av världens tre största inomhustävlingar i ridsport. Bland de yngsta av alla tävlande i Scandinavium är 12-åriga Saga Lannefelt från Bro, som har kvalificerat sig för Sverigeponnyn med sin häst Black Lady.

  • Publicerad 10:23, 15 feb 2017

– Det ska bli jättekul. Och coolt. Men också nervöst. Det är ganska stort, säger Saga Lannefelt.

Sverigeponnyn rids på C-ponnyer av ryttare i åldern 12–18 år. 30 ryttare från hela landet har tagits ut vid sex olika kvalificeringstävlingar. Saga vann sin kvaltävling i konkurrens med 75 andra tävlande på Södertälje RK i slutet av januari.

Hur det går i Göteborg beror på hur Black Lady beter sig i större sammanhang med fullt av folk på läktarna, tror Saga.

– Vi får se om vi tar oss till final, men Black Lady gillar i alla fall att visa upp sig och att showa. Hon brukar bli taggad av allt ljud runt om och hon är alltid snäll och positiv.

Tio bästa går till final

På onsdagen hoppar alla 30 ryttarna och de tio bästa går vidare till finalen på lördagen, den 25 februari.

Saga började rida redan som 3-åring och började tävla fem år senare. Tidigare tävlade hon för Upplands-Bro Ryttarförening, men nu har hon bytt till Katrinedals Ryttarförening i Bålsta. Fyra timmar om dagen sex dagar i veckan ägnar hon åt ridning och arbete i stallet.

Vad har du för mål efter Sverigeponnyn i Scandinavium?

– Jag vill starta i SM i år, i hoppning för ponny. Och så ska jag försöka kvala in till Sweden International Horse Show på Friends Arena i höst.

Beslutet fattat: Max 8 pers vid sammankomster i länet

Åtta pers. Inte fler. Länsstyrelsen i Uppsala län har fattat beslut om max åtta sittande deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet.måndag 23/11 13:11

Man skjuten till döds i Tibble

Polisen: "Vittnen talar om att två misstänkta gärningspersoner har färdats på moped”. Polisen larmades om skottlossning i Tibble sent på lördagskvällen. Då man ankom hittades en man med skottskador. Han fick vård av ambulanspersonal men avled av sina skador på platsen.söndag 22/11 12:02