Saftiga morötter till 4H-gårdens djur

Det råder foderbrist och många djurägare letar febrilt efter föda till sina djur. På Akalla 4H-gård fick man morötter skänkta till sig från en matbutik som ville hjälpa till.

  • Publicerad 11:17, 25 jul 2018

Akalla 4H-gård var en av de gårdar som fick ett stort lass morötter skänkta till sig.

Butikschefen Victor Yourstone jobbar på Ica Nära i Kallhäll som ligger i Järfälla. Han fick idéen om att skänka morötter till 4H-gårdar efter att han hört om den foderbrist som råder.

De började ringa runt och det visade sig att Kallhälls 4H-gård var intresserad av morötter. Detta ledde sedan till att Erica Svensson från Akalla 4H-gård fick höra talas om morötterna. Där har de alla djuren kvar över sommaren och är därför i stort behov av foder.

– Vi ska ha läger snart och då ska barnen få göra morotsgodis till hästarna. Det är populärt, berättar hon.

Getterna fick också smaka på morötter. Foto: Cecilia Breed.

På gården finns även tre getter, två minigrisar och fem kaniner. Cecilia Breed som jobbar med djuren på gården berättar att morötter blir som godis för hästarna.

– Getter och grisar kan äta det varje dag men hästar ska inte ha så jättemycket. De får det som belöning, det blir som godis.

På gården bor fem stycken kaniner. Foto: Klara B Orreteg

Kaninerna ska inte heller äta så mycket söta saker, som morötter.

– De får några småbitar, om de äter för mycket kan de bli dåliga i magen. Men de tycker att det är väldigt gott, säger Cecilia.