Omtvistade. Höghusen Sadelmakaren är nominerade som Sveriges fulaste nyproduktion. Foto: Erik Hjärtberg

Sadelmakaren kan få skampris för fula byggen

Kasper Kalkon-priset är ett skampris för Sveriges fulaste nyproduktion av hus. En av de nominerade byggnationerna är Sadelmakaren i Enköping.

  • Publicerad 12:32, 6 dec 2018

Kasper Kalkon-priset arrangeras för tredje året i rad av organisationen Arkitekturupproret, som även står bakom priset "Sveriges fulaste stad". Kasper Kalkon-priset handlar om att utse Sveriges fulaste nybygge. En av de nominerade den här gången är projektet Sadelmakaren på Korsängen i Enköping.

Det är musikern Jacob Kilström, själv boende i ett av höghusen, som har nominerat Sadelmakaren till skampriset. Han skriver bland annat följande i sin motivering:

"Visuellt är dom Sveriges nyaste miljonprogramsområde med oklädd prefabfasad, vit på ena sidan och svart på den andra. Fönsterna sitter i fula mönster men galenskaperna slutar inte där. Trots detta billighetsbygge måste man betala runt 9 000 i månaden för en 1:a och 13 000 för en 3:a. Så dyrt ska det inte behöva vara att bo i ett fuskbygge i en småstad. I min favoritstad Sundsvall finns nybyggen där man kan i alla fall bo för ner mot 6 000 i en 2:a, vilket fortfarande är dyrt men billigt jämfört med Sadelmakaren. Sedan funkar inte uppvärmningen så jag, som med nöd och näppe har råd att ens leva, går runt och fryser. När jag duschat klart utstår jag världens kallaste klinkergolv och här och var i huset syns betongskador som inte borde komma på åtminstone ett halvsekel. Det är svårt att slå i både ful och dysfunktionell arkitektur."

Vem som får Kasper Kalkon-priset avgörs genom en omröstning på Facebook.

Arkitekturupproret

Arkitekturupproret är en politiskt obunden folkrörelse som började som en grupp på Facebook 2014. Gruppen har i skrivande stund 33 016 medlemmar. En formell förening bildades hösten 2016. Rörelsens mål är "vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer".

Livsfarliga larver upptäckta i vildsvinskött i Enköping

Nyheter Ovanliga och livsfarliga larver hittade i kött från skjutet vildsvin i Enköping. Fyndet är det första någonsin i Uppsala län. – Kan i värsta fall ha dödlig utgång, säger Bitte Ljungström.fredag 23/10 11:35

Enköpingsbor cyklar på gångbanor

Nyheter Många cyklar på trottoarer och gångbanor. En medborgare föreslår därför bättre skyltning.tisdag 20/10 10:23