Säbysjön klar för skridskor

Snart är skridkosäsongen här på allvar. Säbysjön har lagt sig och flera entusiaster väntar på att Görveln ska lägga sig också. För nybörjare väntar kurser i januari.

  • Publicerad 11:52, 29 dec 2016

Säbysjön är populär när det gäller långfärdsskridskor och nu har isen lagt sig där, enligt uppgifter från Friluftsfrämjandet (daterat 29/12).
– Den kan ju ibland lägga sig tidigt i oktober, gå upp och lägga sig igen beroende på väder, säger Lena Morrby Sjöblom som ansvarar för långfärdsskridskoåkningen på Friluftsfrämjandet i Järfälla.

 En viktig regel är att man aldrig ska åka ensam. Helst bör man vara tre

Hon berättar att det alla skridskoåkare väntar på härnäst är att Mälaren ska lägga sig, och då delen Görveln som sträcker sig från Jakobsberg till Kallhäll.
– Den har inte lagt sig än, det krävs mer kyla för att det ska bli is där, berättar Lena som den 18 januari kommer att leda en nybörjarkurs i långfärdsskridskoåkning i Viksjöskolan.

Kursen startar med teori om hur man ska packa sin ryggsäck, vilken utrustning som behövs, enklare kunskap om hur isar bildas och vad som är viktigt att tänka på när man ger sig ut.

– En viktig regel är att man aldrig ska åka ensam. Helst bör man vara tre.  Sällskap, kunskap och utrustning är nyckelorden. Känner man sig minsta osäker är det bra att åka med en arrangör, Friluftsfrämjandet  är en av de men sedan finns andra klubbar, säger Lena Morrby Sjöblom.

Efter teorikursen kommer det bli till att känga på sig skridskorna beroende på om det ligger is.

Något som är viktigt att tänka på är att det är dagsaktuella, färska rapporter som gäller menar Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för långfärdsskridskor på friluftsfrämjandet som berättar att isen på insjöarna generellt har lagt sig och är mer hållbara än havsisarna där vågor och strömmar kan bryta upp isen.
– När det blåst mycket kan den ha brutits upp och försvunnit i väg, det är ungefär som snö och laviner, det dagsaktuella uppgifter som gäller, säger han.

Man vill inte bada egentligen. Isspiken är förebyggande och isdubbarna används om du ramlar i

Ett exempel på när det gick riktigt snett var under onsdagen då två personer åkte genom isen i Norrviken i Sollentuna och blev nedkylda så att de fick föras till sjukhus.

Utrustning handlar om isdubbar, visselpipa, en ryggsäck som gör att du flyter men främst isspikar som du kan kontrollera isen med så att du vet om den håller.

– Man vill inte bada egentligen. Isspiken är förebyggande och isdubbarna används om du ramlar i.

Om olyckan ändå är framme gäller det att vända och ta sig upp där du kom ifrån. Du kan heller aldrig vara säker på att isen håller bara för sett andra personer vistas på den tidigare.

Fakta

Här hittar du is-info

Allmän information om hur man är på isen på ett säkert sätt finns på http://www.issakerhet.se

På sidan skridsko.net samlas dagsaktuella uppgifter in om isarnas skick från lokala skridskoklubbor och friluftsfrämjanden, men de uppgifterna är ämnad för medlemmar som vet hur informationen ska användas.

Källa: http://www.issakerhet.se