Foto: Sabina von Essen

Sabina visar verken­ virtuellt

På lördag kan du gå på konstutställning – utan att lämna hemmet. Konstnären och ingenjören Sabina von Essen har utvecklat en 3D-teknik för att visa sina verk virtuellt.

  • Publicerad 12:05, 24 okt 2020

För en månad sedan öppnade konstnären Sabina von Essen eget galleri på Artillerigatan på Östermalm. Men hennes nya utställning kan ses lite var som helst – så länge du har en bildskärm och en internetuppkoppling.

–Jag har alltid velat skapa en digital utställning som är så lik en verklig som möjligt. Långt före corona tänkte jag att det skulle vara ett bra komplement till den fysiska upplevelsen, säger hon.

I våras tog Sabina von Essen civilingenjörsexamen på KTH. En del av master-arbetet var en utställning där fysiska konstverk fotograferas av med 360-gradersteknik. Det innebär att betraktaren kan se verket från olika avstånd och från olika vinklar, och se hur det förändras beroende hur ljuset faller.

Mitt under corona-utbrottet blev utställningen en succé.

–Alla elva verken såldes på 45 minuter.

Sabina von Essen. Foto: Pressbild

Öppnar på lördag

I onsdags öppnade Sabina von Essens virtuella 3D-utställning.

Klockan 13 på lördag den 24 oktober börjar försäljningen av utställningens verk. Mer information på konstnärens hemsida https://sabinavonessen.me.

Foto: Sabina von Essen

På lördag den 24 oktober öppnar försäljningen i Sabina von Essens höstutställning. Egentligen skulle det bli en utställning i Paris, men den ställdes in.

17 eller 18 verk räknar hon med att kunna visa upp.

–Jag brukar alltid vara extremt nervös inför utställningar, men eftersom det sker digitalt blir det lite avdramatiserat.

När Sabina von Essen målar använder hon stora dukar och starka färger. Bland motiven syns ofta vyer från Östermalm där hon både bor och verkar.

–Jag försöker vidga mina vyer men det blir mycket Djurgården. Jag går långa promenader med min hund där.

Sabina von Essen har haft flera utställningar tidigare. Men den här gången är även själva tekniken något hon är spänd på att visa upp.

–Jag skulle gärna jobba med andra konstnärer och gallerier också. Jag är väldigt entreprenörig, jag har varit med i olika start ups och saknar den biten.