Det är ännu oklart var den nya närakuten ska etableras. Foto: Dennis Andersson

Sabbatsberg går miste om närakuten

En närakut ska etableras i närheten av S:t Görans sjukhus. Sabbatsberg har varit på tapeten, men nu ser det ut som att närakuten kan hamna var som helst i närområdet där det finns lämpliga lokaler.

  • Publicerad 10:00, 9 jun 2018

Tanken var först att den nya närakuten skulle placeras nära S:t Görans sjukhus och drivas i landstingets regi. Men då man där inte kunde få tillgång till röntgen började man söka efter någon annan lokalisering.

Blickarna föll på Sabbatsbergs sjukhus. Men nu har även det förslaget fallit.

Det skulle ta för lång tid att ställa i ordning de tänkta lokalerna, och på det göra en upphandling. Närakuten skulle i så fall inte kunna öppnas förrän 2020.

Vårdgivare får ge anbud

Nu föreslår hälso- och sjukvårdsdirektören att man upphandlar en närakut med ”rimlig närhet till Sankt Görans sjukhus” utan att ha någon färdig lokallösning.

På så vis skulle olika vårdgivare, som har tillgång till lokaler eller som kan få fram lokaler, kunna komma in med anbud.

”Attraktivt alternativ”

Därmed ”finns möjlighet att erhålla ett attraktivt alternativ för närakutens etablerande, såväl med avseende på lokalisering som ur ekonomiskt och tidsmässigt hänseende” skriver förvaltningen.

Beslut tas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 19 juni.

Totalt ska  tolv närakuter öppnas, för att avlasta akutsjukhusen.

Fakta

Här har närakuter öppnat

Närakut Haga

Närakut Löwet

Närakut Järva

Närakut Nacka

Närakut Huddinge

Närakut Handen

Närakut Danderyd

Närakut Rosenlund

Närakut Södertälje

Källa: SLL
Visa merVisa mindre