TRYGGHET. Bussar som går oftare och mer belysning på gångvägen från Tumba till Uttran skulle Uttranbon Sofia Castaño vilja se i framtiden. Foto: Sacharias Källdén

Så vill styret satsa och spara nästa år

Hårdare tag mot sopbrottslingar och stora satsningar på barns utbildning och fritid. Det är några av förslagen i Mittenmajoritetens budgetförslag inför nästa år.

  • Publicerad 07:00, 31 okt 2021

Ju fler kockar, desto sämre soppa brukar det ju heta. Men hur mycket sanning som ligger i det gamla uttrycket när det kommer till hur kommunens pengar ska användas nästa år vet bara det politiska styret i Botkyrka – S, MP, C, L, KD – när de nu har lagt fram sitt gemensamma budgetförslag.

Medan flera av grannkommunerna i Södertörn väljer att sänka kommunalskatten för sina medborgare, förblir skatten för alla Botkyrkabor oförändrad – fortfarande högst i länet på 20,15 kronor för varje intjänad hundralapp.

– Jag är inte på något sätt emot skattesänkningar, men vi måste säkerställa en god kvalitet inom vård, omsorg och i skolan. Där behövs göras mycket innan vi kan sänka skatten, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande.

Krafttag mot sopbrottslingar

Men pengarna som kommunen tjänar in på skatten måste de ju sätta sprätt på.

Och just politiska satsningar är det mycket av pengarna ska gå till nästa år i Botkyrka. Förutom de förslag som Mitt i har kunnat rapportera om tidigare – frukost i grundskolorna och strandpromenad längs Tullingesjön – finns flera förslag kopplade till både skola, fritid, miljö och trygghet.

Botkyrkas politiska styre har deklarerat att de ska gå i bräschen mot sopbrottslingar. Ett pilotprojekt ska drivas inom ramen för kommunens våldspreventiva arbete, som sedan tidigare har goda erfarenheter av att jobba över myndighetsgränserna, för att snabbt kunna stoppa miljö- och avfallsbrottslighet.

– Just inom avfallsbrottslighet sitter vi på väldigt mycket kunskap efter året som vi har gått igenom. Vi har mycket vi kan dela med oss av här till andra. Men också tidigare erfarenheter av att gå ihop flera myndigheter, och att vi då når mycket längre tillsammans, säger Ebba Östlin.

SAMLADE. Mittenmajoritetens partiers gruppledare Dag Ahlse (C), Ing-Marie Viklund (L), Ebba Östlin (S), Stefan Dayne (KD), Daniz Bulduk (MP). Foto: Tomas Bergqvist

110 miljoner extra

De senaste åren har Botkyrka brottats med ett sparkrav om 2 procent per förvaltning. Men nästa år uteblir dem, konstaterar Östlin.

– Jag känner mig stolt över den stabila ekonomi vi har i Botkyrka. Vi har tagit oss igenom tyngre ekonomiska lägen, där vi har varit tvungna att effektivisera. Men nästa år ser det bättre ut, och vi kommer inte behöva effektivisera på förvaltningarna på samma sätt, säger hon.

Istället kan 110 miljoner kronor, som egentligen skulle gått till besparingar, gå till politiska satsningar nästa år. Mittenmajoriteten ser dock att besparingskraven kommer tillbaka till 2023, men då en procent istället för två.

Skola, fritid, omsorg

Det extra pengarna ska bland annat gå till fetare plånböcker för barnskötare, fritidsledare, fritidspedagoger, omsorgspersonal, vårdbiträden och undersköterskor med 600 kronor mer i månaden.

Satsningar på unga är det som sticker ut lite extra nästa års budgetplan – både i och utanför skolan. Förutom fler vuxna i skolan och lönehöjningen läggs 12,5 miljoner kronor på föreningslivet och fritidsklubbarna i kommunen.

3 miljoner kronor till ett förhöjt föreningsstöd, 2 miljoner kronor till en trygghetspott och 7,5 miljoner kronor till fritidsklubbar och fritidsgårdar.

– Kommunen kan göra mycket, men om vi gör det tillsammans med föreningslivet blir det ännu bättre. Och just tryggheten kan man arbeta med på så många sätt. Därför finns en pott på 2 miljoner för föreningarna att söka från för att öka tryggheten i Botkyrka utifrån deras specialkunskaper, säger Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Även all vårdpersonal får en högre månadslön på 600 kronor. Vidare planeras det för bostadslots för 70-plussare under nästa år, nytt badhus i Storvreten, jobbhubb i Tullinge och en bred informationskampanj kring solceller, för att nämna några.

Så här satsas och sparas det (ett urval)

Satsa:

15 349 000 kronor till lönesatsning till vård- och omsorgspersonal och barnskötare.

6 000 000 kronor till resursteam för att stötta kriminella avhoppare.

10 000 000 kronor för fler vuxna i skolan.

13 000 000 kronor för frukost i grundskolorna.

3 000 000 kronor höjt föreningsstöd.

2 000 000 kronor trygghetspott för ungdomar.

7 500 000 kronor till fritidsgårdar och klubbar.

300 000 kronor för pilotprojekt mot sopbrottslingar.

150 000 kronor för verktyg att mäta koldioidutsläpp.

5 000 000 kronor för förstudie till nytt badhus i Storvreten.

2 500 000 kronor till förstudie till nytt kommunhs.

8 000 000 kronor till trygghetsskapande åtgärder inom stadsmiljöer.

285 000 kronor till solbrygga och promenadstråk vid Tullingesjön.

10 700 000 kronor för arbetet vid våldspreventivt center.

Spara:

3 000 000 kronor för minskad grupp ensamkommande barn och unga.

10 000 000 kronor för 100 unga i arbete.

Visa merVisa mindre

FRÅGAN: Vad tycker du att Botkyrka borde lägga pengarna på?

Foto: Sacharias Källdén

Bill Johansson, 70, och Ann-Kristin Eriksson, 71, Hallunda:

– Mer pengar till pensionärerna, och mer befogenheter till lärare. Det är inget snack om den saken, menar Bill Johansson.

Makan Ann-Kristin Eriksson håller med, och fliker in:

– Ungdomsgårdar skulle nog också hjälpa mot allt stök. Som när vi var små gick man till fotbollsplanerna och spontanidrottade. Det finns nog inte kvar längre, och speciellt inget för de äldre ungdomarna.

Foto: Sacharias Källdén

Fidan Mammedova, 23, Tumba:

– Förskolan och skolan. Jag jobbar själv på en förskola, och där har vi lampor som inte funkar. Vi har klagat på det, men det kommer ingen och löser det. Det är tydligen en specialvariant. Det är så mörkt att vi inte kan se barnen på eftermiddagarna nu när det börjar bli mörkare. Annars fler ungdomsgårdar, så de slipper vara ute och hänga.

Foto: Sacharias Källdén

Anton Eriksson, 19, Farsta och Sofia Castaño, 19, Uttran:

– Man borde satsa mer på förorten generellt, för att det ska kännas att man vill komma hit istället för att det ska kännas som en avlägsen del av Stockholm, säger Anton Eriksson.

Sofia Castaño fyller i:

– Man kanske borde hitta någon aktivitet som lockar, eller bara snygga upp vissa delar.

De både trycker på skolan som något som skulle kunna förbättras.

– Kanske någon form av specialinriktningar som gör att man vill söka till Tumba istället för inne i stan, konstaterar Sofia.

Och tryggheten är minst lika viktig. Men hur ökar man tryggheten då?

– Då borde man snygga till gången från pendeln till busstationen, och busstationen generellt. Bussar som går oftare och kanske bättre belysning ner till Uttran, säger Sofia.

Skattesatser i länet 2021 – tio i topp

1. Botkyrka: 20,15

2. Södertälje: 20,15

3. Sigtuna: 20,00

4. Nykvarn: 19,97

5. Nynäshamn: 19,85

6. Vaxholm: 19,78

7. Huddinge: 19,77

8. Tyresö: 19,75

9. Norrtälje: 19,72

10. Haninge: 19,68

Källa: SCB

Visa merVisa mindre