Så vill S se Slaktarbacken i framtiden

En konst– och konserthall. Kafé och restaurang. Ett helt nytt bostadsområde. Så ser Socialdemokraternas vision ut för den så kallade Slaktarbacken vid Solna centrum.

  • Publicerad 09:33, 27 aug 2016

Gamla Råsunda är en bra förebild

Slaktarbacken mellan busstorget och Frösundaleden har i dag ett tvivelaktigt rykte. Parkbänkana är nedklottrade och på marken ligger glassplitter. Många Solnabor väljer hellre en väg förbi den skogsklädda kullen eller genar genom centrum.

Nu presenterar Socialdemokraterna en vision om hur Slaktarbacken skulle kunna se ut i framtiden. I den stentäckta sluttningen mot Frösundaleden vill partiet bygga bostäder, fördelade mellan bostadsrätter och hyresrätter i olika storlekar och prisklasser.

Socialdemokraterna skisserar ett bostadsområde med sittgrupper, grillplatser, odlingslotter och lekplatser för barnen bland de gamla ekarna. I bottenplanen på husen reserveras lokaler för kommersiell verksamhet

– Gamla Råsunda är med sin varierade arkitektur en bra förebild. Det är en sådan känsla vi vill skapa i Slaktarbacken, säger oppositionsrådet Sara Kukka–Salam (S).

I området mot busstorget vill Socialdemokraterna anlägga en konst– och konserthall med plats för 300 sittande besökare, kafé och lokaler för föreningslivet.

”Solna är en av få storstadskommuner som varken har ett kulturhus, en utställningslokal eller en kulturscen. Därför ska konsthallen vara en plats för människor att mötas och utmanas”, skriver partiet i sin vision.

– Vi vill visa hur Solna kan utvecklas i stort, säger Sara Kukka–Salam. När man bygger nytt måste man skapa blandade upplåtelseformer och även planera in mervärden, i det här fallet en kulturell mötesplats.

MER Visionen

Så här vill S utveckla Slaktarbacken om man vinner valet 2018:

50 procent hyresrätter, 50 procent bostadsrätter.

Konst– och konserthall.

Skulptur– och äventyrspark.

Ateljéer och föreningslokaler.

Förskola med estetisk profil.

Kafé och restaurang.

Visa merVisa mindre