Ett par i matchande kläder genar över Riddarplatsen. De bor vanligtvis i Kallhäll men ska göra ett ärende i kommunhuset. Men de senaste åren har de haft allt mindre anledning att besöka Jakobsberg.

– Det blir färre och färre butiker och det blir mindre intressant att åka hit och handla, man åker till "outletten" i Barkarby om man vill ha variation. Det blir ganska dystert här, säger Maysoon Lundevall-Zara.

Politiken ska kliva in

Beskeden om butiker som stänger ner i Jakobsbergs centrum har avlöst varandra de senaste åren. Men Socialdemokraterna tänker nu fullfölja vallöftet om att "rädda" Jakobsberg.

– Vi har sett att det saknats ett politiskt initiativ för Jakobsberg och det har påverkat centrumet över lång tid, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men frågan är hur politiken ska rädda centrumet från butiksdöden. Den ökade näthandeln är enligt många en förklaring till att fysiska butiker klappar igen och pandemin gjorde inte saken bättre. När de stora kedjorna sjappar sinar kunderna till de andra butikerna, vilket flera handlare vittnat om.

– Om politiken kliver in så inger man en trygghet för andra aktörer i våra lokala centrum. Om politiken är tydliga om vilken framväxt vi vill se då tror jag att flera vill ta armkrok och göra ett rejält omtag.

Städa upp centrum

Men det är inte bara gallerian som ligger i fokus i det så kallade "Jakobsbergslyftet". För att höja trivseln vill de städa upp centrumet som många upplever som smutsigt. De vill också se kortare tunnlar till pendeltågsstationen, öka ljusinsläppet och se över möjligheten att bygga en bro över spåren.

De vill också se fler pop-up aktiviteter, utställningar och idrottsaktiviteter året runt.

– Det finns stora insatser att göra, men även mindre. Som exempelvis hur man skyltar till vårt centrum och hur parkeringssituationen ser ut. Vi har i dag bara två laddstationer, så kan vi inte ha det, säger Eva Ullberg.

Tryggheten först

Men för att trivseln ska infinna sig måste invånarna känna sig trygga. Eva Ullberg menar att fokus ska ligga på de förebyggande insatserna inom skolan, föreningsliv och sociala mötesplatser.

Men de vill samtidigt fortsätta på den inslagna vägen som förra styret satsade på: övervakningskameror, ordningsvakter och trygghetsvärdar.

– Vi kommer se till att människor ska känna sig trygga på gator och torg. Vi kommer ha en nära dialog med polisen, och behövs det fler kameror är vi inte främmande för det.

Satsning på föreningslivet

Visionen om det gamla sportfältet i Jakobsberg med nya ishallar och en ny multiarena lanserades 2018 under det förra S-styret, men skrotades 2021 då förhandlingarna inte gick i lås.

Nu vill Eva Ullberg se ett omtag.

– Vi var väldigt besvikna att de ryckte undan planerna. Vi vill titta vidare på hur förutsättningarna ser ut. Gymnasterna är i behov av en större hall och vad gäller hockeyn vill vi se antingen ny eller en renoverad hall. Det finns en otrolig potential att utveckla det gamla sportfältet och knyta ihop det med Jakobsberg.