I början av februari sjösattes en stor Sifo-undersökning för att undersöka Mälaröbornas lånevanor, önskemål och inställning till biblioteken i Ekerö centrum och Stenhamra. Drygt 1 900 personer svarade.

– Vi tittar på resultatet, försöker förstå och se vad det finns för brister och vad besökarna vill ha, säger Nina Sundberg, projektledare på biblioteket för undersökningen.

Något hon noterat som ett upplevt problem är parkeringssituationen.

– Biblioteket blir inget naturligt stopp och för de som bor på till exempel Adelsö kan det vara svårt att ta sig hit.

Vid en dator en bit in i lokalen i Ekerö centrum sitter Carl Agner från Skå.

– Det är alldeles utmärkt här. Jag kommer någon gång i veckan.

Hans ärende är ofta att använda snabbare datorer och internet än det han har hemma.

– Det är trevligt och bra service, men jag skulle inte ha något emot om det var öppet dygnet runt. Ibland passat det mig bättre att åka hit på kvällen.

Vana besökare

Även Närlundabon Charlotte Sandberg trivs på bibblan. Hon pluggar mänskliga rättigheter på Enskilda högskolan i Bromma och uppskattar studieron på biblioteket.

– Det är närmare hit. Jag bor bara fem minuter bort med cykel.

Charlotte Sandberg är en flitig besökare.

– Ibland är jag här fem dagar i veckan, men ofta två. Det finns allt jag behöver här och ibland åker jag hit med mina två barn.

Undersökningen är något som Camilla Ljungdahl, chef för Ekerö kulturhus och bibliotek, inte har varit en del av. Hon började den 1 april, men är med och analyserar resultaten och tar med sig det i arbetet framåt.

– Det är ett underlag som vi nu behöver grotta ner oss i och se hur vi kan möta de behov och tankar som finns lokalt i Ekerö, säger hon.

Camilla Ljungdahl har hunnit läsa igenom undersökningen några gånger och hittat några saker hon vill lyfta.

– Det är intressant att det finns ett högt förtroende för biblioteken. Många tycker att de fyller är viktig funktion. Samtidigt ser vi en trend att man besöker dem mer sällan och inte har koll på vad biblioteken erbjuder, till exempel digital verksamhet.

Svaren blir del i ett utvecklingsarbete.

– Kanske kan vi bli bättre på att lyfta bredden av vår verksamhet, säger Camilla Ljungdahl.

Schackspel lockar

Just att det finns mer än böcker att låna tar Leo Granberg från Tappström och Solnabon Lars Andersson del av regelbundet. De och ett gäng andra pensionärer spelar schack varje fredag.

– Jag har lärt känna folk här och vet att de alltid spelar på fredagar. Då tar jag bussen hit, säger Lars Andersson.

Leo Granberg har egentligen bara en synpunkt:

– Jag hade gärna sett att det var tillåtet att ha med sig kaffe in här!