Den nya webbplatsen heter Gröna kilar och är en del av ett samarbete som sedan 2016 finns kring de tre kilarna Rösjökilen, Angarnkilen och Bogesundskilen i norrort.

– Vi är en av kommunerna som är en del av två av kilarna. Vi har under några år inte varit så aktiva med kilsamverkan utan har jobbat mer med områdena i sig, säger Maria Pettersson som är kommunekolog i Sigtuna kommun.

Den nya webbplatsen lanserades den 1 april och innehåller beskrivningar av hur samverkan mellan samarbetskommunerna fungerar och hur samverkan sker med lokala ideella föreningar som har kunskap om naturen och når ut till många kommuninvånare.

Maria Pettersson har märkt av en ökad besöksfrekvens i Sigtunas naturreservat där Rävsta har varit extra populärt.

– Vi har länge jobbat för att få ut folk i naturen. Nu är det jättekul att många nu inser värdet i detta och hur härligt det är att vara ute i våra naturreservat, säger hon.

Upprustning i lederna

Inför sommaren har Sigtuna kommun rustat upp och tillgängliggjort vissa rastplatser och promenadstigar. Nästa steg är att se över och uppdatera informationsskyltarna.

Ett mål för samarbetet kring regionens gröna kilar är att bidra till en god livsmiljö för alla invånare och en hög biologisk mångfald. Ett annat mål är att göra kilarna välkända och välbesökta.

De kommuner som berörs av och samarbetar kring Angarnkilen, Rösjökilen och Bogesundskilen är förutom Sigtuna även Sollentuna, Danderyd, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

– I naturen syns inte kommungränserna och många naturområden fortsätter genom flera kommuner. Tanken med kilsamverkan är att utveckla naturområdena oberoende av kommungränser, säger Thomas Ardenfors (M), som är medlem i den politiska styrgruppen för Samverkan Gröna Kilar nordost.