Coronatrend. Pandemin fick många stockholmare att ge sig ut i länets naturreservat och grönområden för första gången. Och länsstyrelsen tror att trenden kommer hålla i sig. Foto: Sacharias Källdén

Så vill kommunen få ut oss i naturen

Pandemin har gjort att allt fler har sökt sig ut till naturen nära sin bostad. Nu lanserar Sigtuna tillsammans med sju grannkommuner en ny webbplats med tips på besöksmål och aktiviteter i tre av regionens gröna kilar.

  • Publicerad 14:06, 26 apr 2021

I naturen syns inte kommungränserna och många naturområden fortsätter genom flera kommuner.

Den nya webbplatsen heter Gröna kilar och är en del av ett samarbete som sedan 2016 finns kring de tre kilarna Rösjökilen, Angarnkilen och Bogesundskilen i norrort.

– Vi är en av kommunerna som är en del av två av kilarna. Vi har under några år inte varit så aktiva med kilsamverkan utan har jobbat mer med områdena i sig, säger Maria Pettersson som är kommunekolog i Sigtuna kommun.

Den nya webbplatsen lanserades den 1 april och innehåller beskrivningar av hur samverkan mellan samarbetskommunerna fungerar och hur samverkan sker med lokala ideella föreningar som har kunskap om naturen och når ut till många kommuninvånare.

Maria Pettersson har märkt av en ökad besöksfrekvens i Sigtunas naturreservat där Rävsta har varit extra populärt.

– Vi har länge jobbat för att få ut folk i naturen. Nu är det jättekul att många nu inser värdet i detta och hur härligt det är att vara ute i våra naturreservat, säger hon.

Upprustning i lederna

Inför sommaren har Sigtuna kommun rustat upp och tillgängliggjort vissa rastplatser och promenadstigar. Nästa steg är att se över och uppdatera informationsskyltarna.

Ett mål för samarbetet kring regionens gröna kilar är att bidra till en god livsmiljö för alla invånare och en hög biologisk mångfald. Ett annat mål är att göra kilarna välkända och välbesökta.

De kommuner som berörs av och samarbetar kring Angarnkilen, Rösjökilen och Bogesundskilen är förutom Sigtuna även Sollentuna, Danderyd, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

– I naturen syns inte kommungränserna och många naturområden fortsätter genom flera kommuner. Tanken med kilsamverkan är att utveckla naturområdena oberoende av kommungränser, säger Thomas Ardenfors (M), som är medlem i den politiska styrgruppen för Samverkan Gröna Kilar nordost.

Tio gröna kilar

Stockholmsregionen har tio gröna kilar: Rösjökilen, Angarnkilen, Bogesundskilen, Järvakilen, Görvälnkilen, Ekerökilen, Nacka-Värmdö-kilen, Tyrestakilen, Hanvedenkilen och Bornsjökilen

De gröna kilarna är stora sammanhängande grönområden som sträcker sig från den omgivande landsbygden in mot Stockholms centrum.

2006 startade Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby, Vallentuna, Täby och Danderyd ett samarbete i Rösjökilen för att utveckla värden för naturvård, kulturmiljövård och friluftsliv.

Rösjökilen sträcker sig i nord-sydlig riktning med början vid Stora Värtan i söder. I norr avslutas kilområdet vid Märsta och Lindholmens tätorter.

De mellersta och norra delarna består nästan helt av kulturhistoriska landskap medan de södra och mer centrala delarna av Rösjökilen präglas av större skogsområden så som Rinkebyskogen, Rösjöskogen och Törnskogen med närströvområden och många stigar och spår.

Visa merVisa mindre

Grön boom

Länsstyrelsen har gjort en enkät där 89 procent av länets förvaltare av natur- och friluftslivsområden uppger att det var fler besökare ute i naturen 2020 än tidigare år.

Störst är ökningen av förstagångsbesökare, barnfamiljer och äldre personer.

81 procent svarar att tätortsnära natur har haft den största ökningen.

Naturområden med badplatser, grillar och picknickplatser har också dragit mer folk.

En majoritet av förvaltarna uppger att besökstrycket har ökat påverkan på naturen, nästan 80 procent anser att slitaget och nedskräpningen ökat.

Visa merVisa mindre

Träffas i naturen. Maria Höglund från Danderyd och Anna Westerberg från Täby umgås genom att traska Roslagsleden som går genom bland annat Rösjökilen. Foto: Stefan Källstigen

Rapport: Färre smittade i Sigtuna

Nyheter Över 30 procent har vaccinerats Coronarestriktionerna kan lättas i början på juni - om smittspridningen fortsätter att minska. Så här ser coronasiffrorna ut i Sigtuna, enligt FHM.fredag 14/5 12:10

Rekordstor ökning av cykelstölder

Nyheter Elcykelstölder blir allt vanligare. Cykelstölderna i Sigtuna ökade med 62 procent under pandemiåret 2020 jämfört med året innan. Enligt polisens samordnare är största orsaken att allt fler Sigtunabor cyklar.onsdag 12/5 13:47

NHL-stjärnans burgare till Rosersport

Nyheter Restaurangkedjan Brödernas öppnar inom kort Hamburgerkedjan Brödernas, med den svenske NHL-stjärnan Mika Zibanejad som delägare, öppnar upp i Rosersport.onsdag 12/5 11:00

Den blomstertid nu kommer – utan föräldrar

Nyheter Inga stora skolavslutningar för Sigtunas elever Sång, fest och storsamling på skolavslutningen. Det får vänta när Sigtunas grundskolor tar sommarlov.fredag 7/5 13:12