NYTT. Här är några av de tolv som ligger bakom den nya konstrundan på Kungsholmen. Foto: Ylva Bergman

Så vill de skapa "konstbuzz" på Kungsholmen

Vakna alla konstfantaster och väck kulturen till liv på vår ö på allvar! Nu får Kungsholmen en ny egen konstrunda.

  • Publicerad 18:30, 17 okt 2016

Ingen bio. Ingen kultur. Inget skoj. Ni vet den där gamla stämpeln på Kungsholmen som en rätt trött stadsdel som det inte händer något i? Den vill den nya samlingen konstnärer i Konstringen 12 broar göra upp med. Första helgen i november är det därför dags för Kungsholmens nya konstrunda.

LÄS ÄVEN: Var ska vi mötas i framtiden? – Kulturbrist hotar på Kungsholmen

– Vi hoppas att det ska engagera Kungsholmsborna så att vi tillsammans kan göra Kungsholmen till Konstholmen en gång per år. Det ska vara en helg som färgas fullt av konst, säger Nina Björk som är initiativtagaren till projektet.

LÄS ÄVEN: Kulturdöd på Kungsholmen – galleri stänger

Utställarna bor eller verkar redan idag på Kungsholmen eller i närområdet. Under helgen kommer det att öppna en samlingsutställning på Courtyard Marriott där alla utställare visar ett verk. Där kan besökarna även hämta kartor och sedan är det bara att ge sig ut och uppleva konsten där de olika konstnärerna ställer ut längs en cirka 2,5 kilometer lång konstrunda.

Pop-up gallerier

En del har redan gallerier eller ateljéer, på andra ställen väntar pop-up utställningar som till exempel för porslinsmålaren Christine Akner som har hyrt utrymme i Pelican Storage. Och det är ett rikt och varierande utbud, alltifrån målningar i akryl och olja till smycken, pappers- och performancekonst.

– Det finns något för alla och det är kul att vi har fått med så många olika uttryck. Sedan får vi som konstnärer också mycket utbyte av att träffa andra som har ett annat uttryck. Det blir kreativt, säger Nina Björk.

LÄS ÄVEN: Kungsholmen kan få ny bio – efter 20 år

Alla aktiva, som har bildat en ideell förening för att hålla i konstrundan, ser det nya projektet som ett viktigt sätt att nå ut med sin konst.

De är väl medvetna om att stadsdelar som Östermalm, Söder och Vasastan med till exempel konstklustret kring Hudiksvallsgatan har mer kultur och konst, men på Kungsholmen finns inget liknande. Förutom exempelvis konstbåten Nordens Ljus, Galleri Lorentzon, konsthallen Index och ett litet mini-kluster av kreativitet finns vid St Eriksgatan, där några av utställarna på konstrundan huserar, är det skralt.

Varför är det så?

– Dels är det nog för att det inte riktigt finns något kulturhus eller bio till exempel kring Fridhemsplan som kan dra hit mer folk, säger Anna Kinbom.

– Sedan är det väldigt svårt att få lokaler här, säger Britt Darke.

– Jag kommer ihåg när Electrolux lämnade Lilla Essingen, innan byggherren började riva innanmätet så bjöd de in kulturarbetare på Essingeöarna och Kungsholmen. Under 1,5 vecka fick vi göra vad vi ville och visa upp vår konst. Det var väldigt välbesökt och blev ett kulturcenter. Vi hoppades att det skulle få vara kvar, men det var staden som ägde husen och det blev inte så. I dag är det ju restaurang och kontor där. Det var synd att inte ett av husen sparades för det, de är som gjorda för ett kulturcenter, säger Christine Akner.

Vill bli tradition

Men trots det kanske knapra konstutbudet är konstnärerna övertygade om att intresset för konst på Kungsholmen är stort. Nu vill de vara ett givet forum och höjdpunkt för alla dessa. Gärna i många år framöver.

– Vi tror på stor publik tillströmning. Vi hoppas att det här kan bli en årlig återkommande tradition, säger Nina Björk.

UTSTÄLLNING. Här på Courtyard Marriott kommer en gemensam utställning finnas där alla medverkande ställer ut ett verk, och där man kan hämta en karta med var de övriga utställningarna finns. Foto: Ylva Bergman

Här hålls konstrundan

Konstrundan hålls 5-6 november, klockan 12-17 båda dagarna.

Samlingsutställningen, där alla medverkande presenterar ett verk, samt några konstnärer ställer ut finns på Courtyard Marriott, Rålambshovsleden 50. Där hämtar man även en karta för att se var de andra utställningarna äger rum.

Här hittar du eventets Facebook-sida och här är föreningens hemsida.

Visa merVisa mindre

De här ställer ut

Nina Björk, olja, akryl

Shazia Farrukh, akvarell, miniatyrer 

Woo-Bock Lee, papper

Camilla Skorup, textil

Britta Persson, textilt måleri

Anna Kinbom, performance screentryck

Helena Engström & Ellinor Halling, skinnhantverk

Barbara Rosén, olja, akryl

Christine Akner, porslinsmålning

Caroline Ramberg, olja, akryl

Britt Darke, textil

Parisa Gol, smyckesdesigner

Visa merVisa mindre