Att hitta en parkeringsplats i Stockholm kan i vissa fall kännas helt omöjligt. Att åka kors och tvärs mellan stans gator kräver både tid och tålamod.

Risken för parkeringsböter gör det inte lättare.

För drygt två veckor lanserades appen Parky som har skapats av studiekompisarna Jesper Jolma, Niklas Engberg och Max Freudenthal. De menar att detta är en lösning på ovan nämnda problem.

”Väldigt kul”

Det appen gör är helt enkelt att med hjälp av din GPS-position berätta hur du får parkera där du är.

– Det känns väldigt roligt att få se något man planerat och arbetat med så länge bli verklighet. Att se folk använda appen och få nytta av den vore väldigt kul, säger Jesper Jolma.

Alla tre har genom åren stött på problem med parkering och fått böter vid flera tillfällen. Det ledde till att Jesper Jolma började fundera på en lösning.

Med på resan

Därefter kontaktade han sina studiekamrater för att se om de var intresserade av att vara med på resan.

– Det slog mig att en app – som svart på vitt säger antingen ja eller nej – är precis vad som behövs för att lösa parkeringsproblemet i Stockholm, säger han.

– Man ska slippa fundera helt enkelt.

Vad har ni för förhoppningar?

– Visionen är en värld utan parkeringsböter skulle jag säga. Det är såklart svårt att nå dit, men det känns som ett stort slöseri att betala p-böter.

– Vi vill gärna ha ett samarbete med Stockholms stad eller andra relevanta aktörer. Skulle appen ha tillräckligt med användare kan den generera data som kan vara värdefull både för oss och för staden.