Byggstart. Under årets väntas det korttidsboende och vård- och omsorgsboende börja byggas på fastigheten Ginnungagap. Foto: Jens Kassnert

Så vill Danderydsborna att de nya äldreboendena ska bli

Hemtrevligt och något som passar in i området. Ungefär så har Danderydsborna sagt att de vill de nya äldreboendena ska se ut i Djursholm.

  • Publicerad 11:30, 3 feb 2021

Emma Bergenholm, Vectura. Foto: Vectura

I mars förra året publicerade Mitt i ett öppet brev från en person i Djursholm, angående planerna för äldreboenden: ”Vi är oroliga för att utformningen inte blir sådan att man tar hänsyn till den omkringliggande villabebyggelsen”, stod det då.

Nu har man kunnat säga sitt om äldreboendena.

Emma Bergenholm är affärsutvecklare på Vectura, som ska bygga boendet med 60 lägenheter på fastigheten Ginnungagap.

– Det är tydligt att man inte vill att det ska se ut som en institution. Man vill ha en hemtrevlig plats.

”Tänk en liten mini-by”

Cirka 90 svar kom in till den första enkäten.

I den har Danderydsborna kunnat svara på frågor som ”Vad innebär den här platsen för Djursholm idag” samt fått ge sina synpunkter på hur byggnaderna ska se ut.

I frivilliga kommentarer till enkäten har någon svarat ”Tänk en liten mini-by av huskroppar”. En annan har varit mer kritisk: ”Det är få ställen på Djursholm som har denna siktfrid. Bygg runt Djursholms golfbana istället”.

Anna Helin är byggprojektledare för korttidsboendet och sammanfattar.

– Deltagarna i dialogen vill gärna se byggnader i puts och trä i ljusa material, en lite lummigare tomt där det finns mycket växter. De har också tryckt på att det ska bli ett bra hem.

Under våren väntas gestaltningen av de nya boendena bli klara.

– Det känns kul och viktigt att många kommer in med synpunkter, säger Anna Helin.

Byggstarten är planerad 2021.

Webbenkät

35 personer ansåg att boendena ska vara lik omgivningen i området. 19 personer vill att byggnaderna ska ha max två våningar. 18 stycken vill att de ska följa traditionell arkitekturstil.

Deltagarna har bland annat fått se olika exempelbilder på balkonger och hur byggnaderna kan möta gatan – och röstat på dessa. En av de punkterna man är mest överens om är att växtlighet ska möta gatan.

Mer information finns på Danderyd kommuns hemsida.

Visa merVisa mindre