Trio. Bland andra Anna Habbe, Linda Karlsberg och Rickard Westlöf arbetar med programhandlingen för kommunhus Joar. Foto: Fredrik Gustafsson

Så växer det nya kulturhus

Förra året tog Upplev­elsenämnden beslut om att beställa en programhandling för nya Kulturhus Joar. En programhandling som ska svara på hur dagens Joar Blå kan byggas om och utformas för att möta morgondagens lokala kulturliv. Så här går det.

  • Publicerad 12:59, 13 jun 2022

Håller oss till ramarna som redan finns i huset.

Nu har arbetet med programhandlingen pågått i drygt ett halvår. Exakt hur det nya kulturhuset kommer att se ut invändigt är långt ifrån klart. Men vad det kommer att innehålla är desto tydligare.

Idag består Joar Blå av bibliotek, biograf, scen, konsumentupplysning, kontor- och konferensrum. Det nya kulturhuset ska innehålla mycket mer än så.

Bland annat ska museet och turistinformationen flyttas dit. I byggnaden ska det även finnas ett café, en konsthall och mötesrum som ska kunna bokas av exempelvis föreningar.

– Det ska byggas ett fläktrum på taket och vi kommer delvis att bygga ihop byggnaderna. I övrigt håller vi oss till ramarna som redan finns i det här huset, säger Rickard Westlöf, projektledare från Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Programhandlingsarbetet pågår under resten av året.

– 2023 kommer vi projektera i detalj för att kunna göra en upphandling årskiftet 2023/2024, säger Westlöf.

Om projektet går som planerat kommer Joar Blå ombyggnationen starta 2024. Tanken är sedan att det nya kulturhuset ska stå klart under våren 2026.

Hur och vilka verksamheter som kommer att hålla igång under byggtiden är inte helt klart. Men den del av byggnaden där bland annat biografen huserar kommer troligtvis att hållas helt stängd under ombyggnationen.

– Man kommer att börja med att riva ut all ventilation i den här delen av huset. Och när man gjort det kommer det inte att kunna drivas någon verksamhet alls här, säger

– Biblioteket är en lagstyrd verksamhet som måste finnas. Om vi skulle behöva stänga det i exempelvis ett år, då måste vi hitta en ersättningslokal för det, tillägger Anna Habbe Verksamhetschef för kultur och turism på Upplevelseförvaltningen.

Men vi har ju flera viktiga verksamheter i lokalerna som vi inte bara kan stänga utan vidare under byggtiden, säger Linda Karlsberg, Strateg
kultur, kulturarv och besöksnäring på Enköpings kommun.

Nya Kulturhus Joar ska innehålla:

Bibliotek

Konsumentupplysning

Biograf

Museum

Turistinformation

Scen

Konsthall

Kafé

Kreativ verkstad

Multifunktionell sal

Mötesrum

Kontor och konferensrum

Visa merVisa mindre

Med siktet på att styra

Nyheter Jesper Englundh står överst på Socialdemokraternas valsedlar i Enköping. – Jag tycker att vi har ett bra debattklimat i Enköpingspolitiken, säger han.lördag 13/8 8:09

Gator kartläggs – av Enköpingsborna

Nyheter Samla frukt i App. Enköpings vägnät ska inventeras med hjälp av mobilspel 110 kilometer gång- och cykel­vägar i Enköping har kartlagts – av Enköpingsborna – med hjälp av ett mobil­spel. Nu står kommunens gator på tur.fredag 12/8 13:56