Nu har arbetet med programhandlingen pågått i drygt ett halvår. Exakt hur det nya kulturhuset kommer att se ut invändigt är långt ifrån klart. Men vad det kommer att innehålla är desto tydligare.

Idag består Joar Blå av bibliotek, biograf, scen, konsumentupplysning, kontor- och konferensrum. Det nya kulturhuset ska innehålla mycket mer än så.

Bland annat ska museet och turistinformationen flyttas dit. I byggnaden ska det även finnas ett café, en konsthall och mötesrum som ska kunna bokas av exempelvis föreningar.

– Det ska byggas ett fläktrum på taket och vi kommer delvis att bygga ihop byggnaderna. I övrigt håller vi oss till ramarna som redan finns i det här huset, säger Rickard Westlöf, projektledare från Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Programhandlingsarbetet pågår under resten av året.

– 2023 kommer vi projektera i detalj för att kunna göra en upphandling årskiftet 2023/2024, säger Westlöf.

Om projektet går som planerat kommer Joar Blå ombyggnationen starta 2024. Tanken är sedan att det nya kulturhuset ska stå klart under våren 2026.

Hur och vilka verksamheter som kommer att hålla igång under byggtiden är inte helt klart. Men den del av byggnaden där bland annat biografen huserar kommer troligtvis att hållas helt stängd under ombyggnationen.

– Man kommer att börja med att riva ut all ventilation i den här delen av huset. Och när man gjort det kommer det inte att kunna drivas någon verksamhet alls här, säger

– Biblioteket är en lagstyrd verksamhet som måste finnas. Om vi skulle behöva stänga det i exempelvis ett år, då måste vi hitta en ersättningslokal för det, tillägger Anna Habbe Verksamhetschef för kultur och turism på Upplevelseförvaltningen.

Men vi har ju flera viktiga verksamheter i lokalerna som vi inte bara kan stänga utan vidare under byggtiden, säger Linda Karlsberg, Strategkultur, kulturarv och besöksnäring på Enköpings kommun.