Historia. Inger Larsson, Kristina Lindgren, Eva Klaman och Lars Lindgren är författarna bakom boken. Här står de framför Gamla klockargården, som var Bromma sockens första och enda skola från 1755 fram till 1864 då Kyrkskolan byggdes. Foto: Bengt-Olof Larsson

Så var livet runt Bromma kyrka förr

Från spanska sjukan till coronapandemin, och några fattighus och skolor där emellan. I en ny bok beskrivs det hur samhället i Bromma kyrktrakt har förändrats, med start för 200 år sedan.

  • Publicerad 16:35, 13 nov 2020

Skolor som barnen i nordvästra delen av Bromma har gått i och fortfarande går i.

Bromma hembygdsförening har under åren gett ut flera böcker om områdena i Bromma. Nu kan de lägga till ytterligare en i listan, nämligen boken Folket i Bromma kyrktrakt: Skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu.

Precis som titeln avslöjar handlar den om människorna som bodde runt kyrkan förr i tiden, ett liv som var annorlunda jämfört med idag. Boken består av tre delar, och beskriver hur ansvaret för utbildning och omsorg av fattiga och gamla gick från kyrkan till kommunen. Författarna bakom boken heter Inger Larsson, Kristina Lindgren, Eva Klaman och Lars Lindgren och bor alla i Bromma kyrka.

– Det första kapitlet handlar om skolorna, och inte bara Kyrkskolan, utan även Bällstalundsskolan och Norra ängby skola. De skolor som barnen i nordvästra delen av Bromma har gått i och fortfarande går i, säger Inger Larsson.

Bevarad. Bromma kyrkskola har inte förändrats mycket utvändigt sedan den byggdes på mitten av 1800-talet. Foto: Inger Larsson

Det andra kapitlet beskriver invånarna i området från 1825 fram tills idag. Här får läsaren bland annat ta del av berättelsen om det unga paret Gerdelius som flyttar hit och hur livet kring prästgården såg ut på 1900-talets mitt.

Vårdbiträdets berättelse

Underlaget till boken kommer från tidigare nedskrivet material om människorna i området, bland annat från hembygdsföreningen och Bromma församling. Men här finns även material som författarna själva samlat in. Det sista kapitlet handlar om den första fattighuset som kyrkan lät bygga. Fram till 1930-talet var det nämligen kyrkan som hade ansvar för både fattigvård, åldringsvård och skolorna.

Här finns en berättelse om en kvinna som 1915 började som vårdbiträde på det fattighus/ålderdomshem som i stort sätt ligger på samma plats som Brommagårdens vård- och omsorgsboende idag finns.

– Det handlar om hur det var att jobba där på 1910-talet och hur det var när spanska sjukan kom 1918. Kvinnan är Lars Lindgrens farmor, och han gjorde intervjun med henne på 1980-talet, berättar Ingrid Larsson.

Flygfoto. Bromma kyrka är en av Brommas 24 stadsdelar. Här bor det cirka 2 700 personer. Foto: Lennart Karlsson

Vill du veta mer?

Boken handlar nästa ingenting om själva kyrkobyggnaden, utan fokuserar istället på människorna som arbetade i kyrkans regi, som lärare, präster, jordbruksarbetare och personal på ålderdomshemmen.

Den som vill veta mer om boken kan besöka Kyrkskolans skolgård söndagen den 15 november. Då kommer författarna ordna en bokrelease utomhus mellan klockan 12 och 15.

Boken går att köpa i de lokala butikerna som blomsterhandeln vid Bromma kyrkogård, Äppelvikens bokhandel, Klackenbergs bokhandel i Vällingby och på Ica Bromma. Även nätbutiken barabromma.se kommer sälja den.

Visa merVisa mindre