Max åtta personer per sällskap och stängt klockan 23.00. Den 12 januari trädde dessa åtgärder i kraft på serveringsställen runt om i landet. Inte heller Sundbybergs krogar kom undan.

De senaste buden läggs till de föreskrifter som kom i december, varav några står omnämnda i faktarutan intill.

Alla tror dock inte att de nya åtgärderna har någon effekt på smittspridningen.

– Varför skulle man smittas just efter klockan 23, frågar sig ägaren till en krog i centrala Sundbyberg.

Ägaren vill vara anonym, av oro för att uttalandena annars ska skada verksamheten.

Minskning

När krogen förra helgen tvingades låsa dörren redan klockan 23.00 försvann mellan 25 och 30 procent av det typiska antalet besökare, estimerar ägaren.

– Vi hade en kvinna som bokade för 16 personer. Men när de inte får sitta vid samma bord avbokar folk.

Hur ofta har ni så stora sällskap?

– Det händer, både på helger och på vardagar.

På Selmas krog är tongångarna annorlunda. Vd:n Petra Kassel har rent av märkt av en ökning i samband med de nya föreskrifterna.

– Det var fullt fredag och lördag. Och söndagen var lite bättre än en normalsöndag.

Hennes analys är att när nattklubbslivet står på vänt, besöker folk de lokala krogarna i stället.

– Jag kan bara prata för vår del, men vi har fått mycket nya gäster för att folk inte åker in till stan.

Till skillnad från det andra serveringsstället i artikeln har Selmas krog vanligtvis inte öppet längre än till 23.00, även om de enligt Petra Kassel kan vara "flexibla". Det är inte heller särskilt vanligt med sällskap på fler än åtta personer, säger hon.

– Det som är påtagligast är att hela tiden behöva utsätta sig för stressen över om det kommer en kontrollant.

Kompensation

Hon tycker också att åtgärderna borde ha tagit större hänsyn till att serveringsställen kan se olika ut.

– På McDonald's samlas det jättemycket folk. Sedan finns kvarterskrogar som våra, med 40 gäster som alla sitter. Och så nattklubbar där alla slickar på alla.

På krogen i centrala Sundbyberg undrar ägaren i sin tur hur de ska kompenseras för tappade intäkter. Ägaren drar sig till minnes den "hemska" förra vintern, då det var förbjudet att servera alkohol efter klockan 20.00.

– Personal jobbade 20 procents arbetstid och vi fick vänta i nio, tio månader på permitteringsersättningarna.

Och hur tror du att det går för er nu?

– Det vet vi inte.