Traditionell. ”Jag tycker att det är bra att folk får bygga upp lite julstämning, men själv håller jag mig till veckan före jul" säger Johan Ryman Rosenqvist. Foto: Pekka Pääkkö

Så var det dags igen – god jul i butiken

Julen böjar redan märkas av i flera butiker på Lidingö. Känslan är att kunderna vill ha julfikat allt tidigare. Experten vet varför.

  • Publicerad 14:52, 22 okt 2021

Vi hade en omröstning: yay eller nej till att börja med julen.

”Är julen redan här?” säger kunderna förvånat.

– Sedan tar de ändå den där påsen julskum, säger Johan Ryman Rosenqvist som jobbar på Ica Kvantum Lidingö.

Men Solveig Andrén passerar julskummet utan att sakta in ens det minsta.

– Jag tycker det är lite för tidigt. Då hinner man tröttna, säger hon.

Dekorerar i december. "Julmust är min favoritdryck. Det är inte så att jag börjat juldekorera hemma", säger Franziska Gugel. Foto: Pekka Pääkkö

En av dem som lastar vagnen full med must är Franziska Gugel. Hon smakade första gången när hon flyttade till Sverige.

Yay eller nej

– Jag upptäckte den under mitt första år här och gillar verkligen smaken. Jag dricker också påskmust på påsken, säger hon.

Flera butiksägare säger att julen verkar komma tidigare för varje år.

På Hemköp på Lidingö erbjöds lussekatter, julmust och julskum redan i september.

– Vi hade en omröstning: yay eller nej till att börja med julen, säger Linda Cederblad, butikschef vid Hemköp.

– Personligen är jag emot att börja så tidigt, men det var fler som tyckte yay. Så jag fick lägga mig. Sedan finns det de som säger: ”Åh nej, redan jul?” De börjar väl känna av julstressen.

Bryr sig inte. ”Jag känner mig ganska ­neutral. Julmust och godis kommer fram tidigt varje år, men jag köper inte de ­sakerna”, säger Lina Horst. Foto: Pekka Pääkkö

I veckan kom en pall must även till Coop i Torsvik.

– Och så har vi kvar lite frysta lussekatter som legat ute hela sommaren. Men det går inte mycket, säger ett butiksbiträde.

Även på Coop Skeppet står musten på rad i hylorna.
– Jag har fått höra att vi börjar ta in julmust tidigare för varje år som går eftersom det säljer, säger butiksbiträdet Ludvig Olofsson.

Enligt Richard Tellström, docent i måltidskunskap och matkultursexpert, är julens tidigare intåg kopplat till en trend från 90-talet då vi allt mer började fira före julafton i stället för på det historiska sättet, med start på julafton och tre veckor efteråt.

Han har inga synpunkter på den tidiga försäljningen men dricker själv inte julmust i oktober.

– Nej, det brukar bli ett glas på julafton. Det är kanske ingen favorit när man upptäckt alla ölsorter.

– Däremot kan jag rekommendera en blandning av julöl och julmust.

Dricker du julöl så här års då?

– Nej, julen börjar med julafton. Möjligtvis att jag provar skinkan kvällen innan. Sedan pågår firande till mitten av januari.