Så var 2021 i Haninge

Mitt i:s fotograf Sacharias Källdén möter många Haningebor varje år – från alla delar av livet. Här är bilderna som sammanfattar året som gått i kommunen.

  • Publicerad 16:31, 22 dec 2021

Foto: Sacharias Källdén

Unga i epa-traktorer håller koll på buset

Åtta tonåringar börj-ade genom grannsamverkan Unga i Haninge samarbeta med polisen för att hålla koll på områden kvällstid.

– Varför inte, allt vi gör är ju att åka runt och titta, sa Marina Springer.

Det har också förbättrat bilden av dem, menar hon.

– Många hatar oss epa:re eftersom de inte gillar att vi existerar alls. Vi kör ju i 30, så de tycker vi bara är i vägen och måste köra om oss. Men vi har fått mer respekt nu.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén

Skärgårdslugn

En sommardag tog vi färjan till Utö för att göra en cykelguide. När vi kom ut på Stora Sand mötte vi fantastiska lagunformade sandstränder och klippor – och Sazid Akter på en fyrhjuling. Han är fritidsledare på Utö skola sedan ett år tillbaka, då han efter att ha legat på sjukhus med corona kände att han behövde ett lugnare tempo. Att flytta hit har han aldrig ångrat.

– Det är helt underbart, magiskt. Ingen stress, det är här du njuter. Och folk är väldigt hjälpsamma här, så det var väldigt lätt att komma in i samhället.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén

Kick!

För att fånga upp unga Haningetjejer som saknar fritidsaktiviteter startade en ny satsning i ett industriområde i Handen i våras. Vad den består av? Gratis taekwondoträningar. Kommunens fältassistenter jobbade uppsökande för att hitta tjejer som var intresserade.

Emmanuela och Tilde var två av dem Mitt i träffade. Taekwondo kan vara bra att kunna, till exempel som självförsvar i nödfall, resonerade Emmanuela, till vänster i bild.

– Fast då är det bara om man verkligen behöver det.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén

Fotbollslaget med hjärtat i Brandbergen

Som nykomlingar i division 4 har de under året redan klättrat till toppen. En snabb resa för FC Brandbergen sedan starten 2015. Hemligheten? Hård träning, en bra känsla i laget och en stark koppling till hemmaplan. På hemmamatcher samlas lokalbor i jubel, hejaramsor och musik som ekar över orten.

– Det är alltid show när vi spelar, mer exotiskt än på andra matcher. Vi har musik och fyrverkerier som de i området har fixat, sa backen Jasmin Dzankovic.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén

”Du kan inte dribbla bort känslorna”

När Ornöbon Charles Listam fick veta att knölen han upptäckt var bröstcancer, kunde han inte riktigt ta in det. Han är en av ungefär 60 män om året i Sverige som drabbas av sjukdomen. En tuff tid följde, men när vi träffade honom lite mer än ett år senare hade han hunnit gå igenom både behandling och operation, bearbetat många känslor – och åkt Vasaloppet.

– Jag bestämde mig tidigt för att prata öppet om det. Du kan inte dribbla bort känslorna, det du kan göra är att bearbeta dem.

Visa merVisa mindre