Sa upp sig – blev snusuppfinnare

Bengt-Olof Wiberg bytte jobbet som ekonomichef på utbildningsförvaltningen till uppfinnare av snusportioner som är skonsamma för tandköttet. Hans innovation kan revolutionera hela snusvärlden.

  • Publicerad 19:00, 2 mar 2016

Bengt-Olof Wiberg hade i 15 års tid ett tryggt och bra jobb som ekonomichef på utbildningsförvaltningen på Lidingö. Men när han en dag gick till sin tandläkare fick han en tankeställare som skulle förändra hans liv. Eftersom han hade snusat i många år fick han ett ultimatum. Om han inte skulle sluta snusa så skulle han riskera lokal tandlossning vid framtänderna. Tanken på att sluta med sin last var tung att bära. Han kallar det en av de ”värsta dagarna i mitt liv”. Men då kom han på en idé som kan få hela snusindustrin att förändras.

– Jag har snusat varenda dag sedan jag var 16 år och fick panik. Skulle det roligaste i livet tas ifrån mig. Men då fick jag en idé. Om man har ett sår på handen så sätter man ju dit ett plåster, säger han.

Första prototypen blev till genom att han tog ut ett plåsterpaket från en förbandslåda på sin arbetsplats som han klippte till och klistrade fast på ena långsidan av en portionssnus. Han placerade snuset i munnen med plåstret mot tandköttet.

– Jag är skyldig Lidingö stad ett plåster. Men det funkade.

Bengt-Olof Wiberg fortsatte att plåstra om sitt portionssnus och kunde därför fortsätta med sitt beroende. Dessutom blev han av med svidandet i munnen. Han bytte material till kirurgtejp och några år senare sa hans tandläkare att hans tandkött och slemhinnor var helt läkta.

– Jag fick ett intyg att min mun var frisk trots att jag inte hade slutat att snusa, säger han.

Tanken dök då upp att söka patent på idén. Han pratade med innovationsrådgivare som tände på idén. Start-Up Stockholm gav honom ekonomiskt bidrag för att utveckla idén. Forskare inom munhälsa och snus rådfrågades och nya material för tillverkning- och integrering i portionspåsen togs fram.

I fjol fick han sin internationella ansökan (PCT) godkänd för att förenklat kunna söka patent i 140 länder. Han sa upp sig från jobbet 2014 efter att innan ha startat sitt företag. Swedish Match North Europe AB slöt 2015 ett avtal med Bengt-Olofs bolag och hans uppfinning. Nu ligger hela världen för hans fötter.

– Jag hoppas på en masstillverkning. Marknaden är stor med miljontals användare, men jag vill vänta tills jag har fått ett godkännande från Patentverket i Sverige innan jag går vidare.

Han har också uppfunnit en sidoprodukt som han kallar 2-i-1 som innebär två smaker och/eller egenskaper i samma snusportion, det vill säga en sida med en smak och en sida med en annan.

– Min fru vill inte pussas när jag har portionssnus under läppen. Då kom jag på idén med att ett portionssnus kan ha två smaker, på en sida kan man då till exempel ha mintsmak. Då är det bara att vända på snuset så smakar munnen mint, säger han med ett stort skratt.

Fakta

Gjorde en egen undersökning

Bengt-Olof Wiberg har gjort en egen marknadsundersökning på nätet. 662 snusare deltog, 489 män och 173 kvinnor. En fråga han ställde var om hur de ser på en snusportion som inte ger svidande i munnen? Svaret blev att 70 procent av kvinnorna och 64 procent av männen anser att möjligheten att snusa sin favoritsort utan att det svider är ”mycket intressant” eller ”intressant”.

I Europa har människor snusat sedan 1700-talet. År 1919 slog snusförsäljningen rekord i Sverige, då konsumerades hela 7 000 ton. Idag använder en miljon svenskar snus. Snus används framförallt i Sverige, Danmark, Norge, Finland, USA och i Ryssland.

Visa merVisa mindre