Här tipsen för att slippa bränder i jul. Foto: Mostphotos

Så undviker du julbränder i advent – här är tipsen

Nu tändas tusen juleljus. Här är tipsen för att låta dem brinna på rätt sätt och inte orsaka någon brand.

  • Publicerad 14:02, 3 dec 2019

Vi tänder sällan så mycket ljus som i jultider. Men att tända ljus är inte helt riksfritt. Brinnande ljus i kombination med lättantändligt julpynt gör brandrisken större än vanligt.

– Förra året ökade bostadsbränder i Sverige orsakade av levande ljus med 314 procent i december jämfört med en genomsnittlig månad,  säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.

Trots det är det är få som faktiskt gör något för att minska brandrisken enligt en undersökning från försäkringsbolaget Trygg Hansa.

Tips

Så förebygger du brand

1. Var ingen träskalle
Ära vare Gud i höjden, använd inget gjort i slöjden. Ljusstakar ska stå stadigt, ha rätt dimensioner för ljuset – och tillverkas i obrännbara material.

2.  Fördela ansvaret
Den som tänder ljusen ska släcka ljusen. Använd en mobilpåminnelse, och sätt en dekal vid ytterdörren som påminner dig om att släcka ljusen.

3. Rensa riskerna
Vad vore julen utan vackra dekorationer, gardiner och dukar? Desto tråkigare om de brinner upp för att de placerats vid ett levande ljus.

4. Placera värmeljusen klokt
Värmeljus som står tätt kan bli så varma att stearinet antänds. Fukt som samlas i aluminiumkoppen kan skapa en ångexplosion som välter ljuset.

5. Ha släckutrustningen redo
Om ett levande ljus får tag i en gardin så hinner du inte springa ut i garaget för att hämta brandfilten eller släckaren.

Källa: Brandskyddsföreningen
Visa merVisa mindre

Elektriska prylar lika farliga

Men det är inte bara de brinnande ljusen som kan vända hela julen upp och ner. Felkopplade ljusslingor eller plattan som glöms att stänga av kan vara lika brandfarlig som det brinnande ljuset.

– Se till att ljusslingor i granen och andra elektriska produkter är CE-märkta, vilket innebär att de uppfyller EU:s säkerhetskrav. Kontrollera sladd och kontakt varje år så att de inte är trasiga eller glappar, säger Håkan Franzén.