Vad behöver Odenplan? Trafikborgarrådet tycker till om olika idéer. Foto: Pekka Pääkkö

Så tycker trafikborgarrådet om Odenplansförslagen

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) håller med om att Odenplan bör bli en trevligare plats att vistas på och kommenterar Alexander Ståhles tre förslag för en attraktivare plats som Mitt i skrev om i förra veckan.

  • Publicerad 16:02, 26 mar 2021

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Foto: Pekka Pääkkö/ Lokaltidningen

Idén om en piazza, ett levande torg, på Odenplan har stötts och blötts sedan minst tolv år tillbaka. Frågan har återkommit i valrörelser men det har slutat med att problemet att stänga av Upplandsgatan för trafik visat sig vara för stort.

– Dessutom hade vi den planerade gångtunneln under Odenplan och tanken att gräva upp torget igen för gul linje. Nu verkar inget av det bli av, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

I förra veckan skrev vi om stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhles tre förslag för att liva upp Odenplan. Bland annat sa han att "platsens grundläggande problem är att den är en ö omgärdad av trafik".

Ståhle gav tre exempel på hur man skulle kunna lösa detta. Ett som han kallar för Hötorgslösningen, med mer marknad på torget. Ett som skulle ta efter Kungsan med glaspaviljonger som ramar in platsen, och ett som han kallar "Stureplanslösningen". Det vill säga att man stänger av Karlbergsvägen och kopplar torgytan till butiker och restauranger längs med gatan.

Odenplan kan få "radikal Stureplanslösning"

Helldén håller med om att något måste till för att Odenplan ska bli en mer attraktiv plats att vara på.

– I dag är platsen sluten och hård, även om vi har soltrappan och cykelgaraget. Jag vill framhålla omgörningen av Norrtullsgatan som ett gott exempel där man tog bort trafiken, säger Helldén och fortsätter:

– Samtidigt tror jag att det kan bli knepigt att stänga av Karlbergsvägen för kollektivtrafik. Det går flera bussar där och då skulle all trafik hamna på Odengatan.

”Hötorgs­förslaget”. Helldéns favorit-lösning. Foto: Alexander Ståhle/Spacescape

Gillar "Hötorgsförslaget"

– Jag tycker att en lösning med mer marknad likt på Hötorget är bra, och kanske att man kunde knyta ihop torget med Upplandsgatan, likt den gamla idén om en piazza. Eller så skulle man kunna ha trafiksignaler som kallas "wig-wags" och som varnar trafikanterna när det kommer en buss. Resten av tiden kan man röra sig fritt över gatan.

Tror du att det är realistiskt?

– Det är en bra fråga. Nu blir ju förmodligen varken gångtunneln eller några uppgrävningar för gul linje av, så det borde gå. Jag tycker att det är väldigt bra att Alexander Ståhle och arkitektfirman Spacescape lyfter frågan, säger Daniel Helldén.

L blåser liv i idén om en piazza vid Odenplan

Att rama in torget med paviljonger tror han mindre på.

– Jag tror att det skulle bli för lite kvar av själva torget. Det är ändå bra med ett öppet torg där man kan röra sig mellan olika kollektivtrafikslag.