Futuristiskt. Så här ser nya C30-tågen ut invändigt. Foto: Matilda Lundberg

Så tycker stockholmarna om nya tågen

Några veckor har gått sedan nya C30-tågen började testköras med passagerare på röda linjen. Men vad tycker tunnelbaneresenärerna om de nya vagnarna, som trafik­regionrådet Kristoffer Tamsons (M) kallat ”70 meter skönhet”?

  • Publicerad 08:00, 20 sep 2020

Foto: Foto: Sacharias Källdén

Zahid Azam, Skärholmen:

De gamla vagnarna låter väldigt mycket, särskilt när dörrarna öppnas och stängs, så det är bra att de byts ut. Jag har inte åkt med de nya tågen än, men de ser fina ut. Det händer väldigt mycket i tunnelbanan och många dricker alkohol fast det är förbjudet. Därför tror jag det är bra med kamerorna också.

Foto: Sacharias Källdén

Karin Christidis, Hjorthagen:

Jag har inte åkt med de nya tågen än, men jag såg en bild och det såg bra ut. Det är färre sittplatser va? Lite som vagnarna i New York. Jag vet inte om det är nödvändigt att byta ut de gamla, men de måste väl förnya ibland. En del äldre jag känner vill inte åka med de gamla tågen för att de tycker det är så jobbigt med rullator. Kommer det ett gammalt tåg väntar de på nästa istället.

Foto: Sacharias Källdén

Louise Dannert, Kungsholmen:

Personligen lägger jag inte märke till detaljer och skulle antagligen inte märka om jag åkte med ett av de nya tågen. Jag uppskattar inte fina miljöer eller saker. Enda gången jag är missnöjd med tågen är när de inte kommer i tid. Men kameror är bra. Jag tror folk sköter sig bättre om de vet att de filmas.

Foto: Sacharias Källdén

William Svensson, Karlaplan:

Jag har faktiskt inte åkt med dem en enda gång ännu. Men för mig är det bara nice med färre sittplatser. Själv står jag oftast, dels för att jag vanligtvis åker så korta sträckor men också för att sätena inte känns så fräscha. Enda risken är väl att det blir väldigt trångt när många står upp.

Foto: Sacharias Källdén

Lucas Hörner, 19:

Jag har sett det åka förbi men inte åkt med det än. Men polare har åkt med och de tycker de är fräscha. Det är nice. Jag har sett bilder på Snapchat och tycker vagnarna känns större. Det vore trevligt om de bytte ut alla skrammelvagnarna som låter så otroligt mycket. Jag hoppas jag får åka med de nya tågen snart.

Fakta: C30-tågen

Vagnarna rymmer 140 sittande och 490 stående passagerare. Färre sittplatser ska ge mer plats och öka tillgängligheten. Annat nytt: luftkonditionering, digitala informationsdisplayer samt realtidskameror.

Sedan 11 augusti har nya tunnelbanevagnarna testkörts med passagerare på sträckan Norsborg-Gärdet. I nuläget är det som mest två tåg i taget och de körs mellan ordinarie avgångar. Vanligtvis går två turer/omlopp med C30 vardagskvällar.

Visa merVisa mindre