Så tycker Söderbor om sprututbytet i Maria

Positivt att missbrukare slipper dela sprutor med varandra – men även en rädsla för att barn ska hitta tomma kanyler. Söderborna ger nya sprututbytet på Södermalm både ris och ros.

  • Publicerad 07:05, 29 okt 2018

Sprututbytet för narkomaner på S:t Görans sjukhus vid Stadshagen har varit hårt belastat och röster har höjts för att staden behöver ytterligare en mottagning för sprututbyte.

Nu står det klart att ett nytt sprututbyte införs på Södermalm i byggnaden där Capio Maria ligger på Wollmar Yxkullsgatan, vilket StockholmDirekt var först med att rapportera.

Flera av de Söderbor som Mitt i pratar med är positiva, som Emma Cole.

– Det är jättebra. Rena sprutor förhindrar så mycket för de här människorna, att de slipper dela med varandra.

Kan förstå oron

Hon kan förstå att det kan finnas en oro, det ligger till exempel flera förskolor i närheten.

– Men Capio ligger ju redan här. Så då känns det naturligt att ha det på samma plats. Missbrukare är ju vanliga människor.

Jan Enström Birgitta Charlez bor vid Tanto och tycker inte att missbrukarna stör. Foto: Pekka Pääkkö

Även Birgitta Charlez och Jan Enström, som bor vid Tanto, tycker att det är bra med ett sprututbyte på Södermalm.

– Vi har inte tyckt att det har varit besvärande med de missbrukare som finns här, säger Birgitta Charlez.

Mardrömmen vore om barnen skulle hitta en spruta

Kvinna, vill vara anonym Södermalm

Rädd för att barnen drabbas

Men alla är inte lika positiva. En kvinna, som vill vara anonym, säger att hon är orolig för att barnen i närområdet ska påverkas.

– Mardrömmen vore om de skulle hitta en spruta, säger hon.

Behövs fler sprututbyten

Sprututbytesprogrammet vid S:t Görans sjukhus på Kungsholmen blev permanent 2012 och runt 100 till 150 personer kommer hit varje dag.

I skogen intill har två personer under sommaren dött av överdos och polisen har varit kritisk till att alla sprututbyten koncentrerats till en plats i innerstan.

Jessica Ericsson (L), jobbar med folkhälsa i landstinget. Foto: Pressbild

Tanken var först att landstinget skulle anlägga ett sprututbyte vid Gullmarsplan, men planerna stoppades efter våldsamma protester bland närboende.

Alla tycker sprututbyte är bra men ingen vill ha dem på sin bakgård

 Jessica Ericsson (L)

– Alla tycker sprututbyte är bra men ingen vill ha dem på sin bakgård. Det krävs mycket mod att stå emot politiskt och ändå genomföra det, har Jessica Ericsson (L) ordförande i landstingets beredning för folkhälsa och psykiatri tidigare sagt till Mitt i.

Införandet av sprututbytet på Södermalm förväntas klubbas av landstinget under hösten. Till årskiftet ska verksamheten vara igång.

Fakta

Ska förhindra hiv

Sprututbyte är till för personer över 18 år som injicerar droger. Målet med verksamheten är att förebygga spridning av blodsmitta som hiv, hepatiter och andra blodburna infektioner.

Sprututbytesverksamheterna arbetar även med att motivera de som deltar i programmet att bryta sitt missbruk och att ta emot vård och behandling.

I dag finns det sprututbyte på S:t Görans sjukhus, på Kungsholmen. På Södermalm förväntas ett nytt öppna runt årsskiftet 2018-2019.

Källa: Socialstyrelsen
Visa merVisa mindre