Jeanette Monrad bor bredvid det första höhuset som byggdes i Marievik. Foto: Anna Rönngren

Så tycker Marieviksborna om höghusen

För skuggigt, för högt, på fel plats. Planerna på nya rekordhöga höghus vid Liljeholmsbron har fått mycket kritik. Ikväll fattas beslut och åsikterna bland boende i Marievik är blandade.

  • Publicerad 15:00, 12 dec 2019

– Det är okej med höghus. Det är bra om det är fler som kan bo här. Det behövs ju, sedan beror det på hur de bygger, säger Jeanette Monrad, 48 år.

Hon har bott i Marievik sedan 2006 och bor granne med det första svarta höghuset som byggdes i området.

– Innan var vi oroliga för att vi skulle få skugga hos oss. Men det är inget vi tänker på nu, fast vi är nästan aldrig på balkongen, säger hon.

Då klubbas planen för Marievik

Just planeringen är viktigt betonar Jeanette Monrad.

– Det är viktigt att de tänker på att det ska finnas skolor, motionsställen, fritidsaktiviteter och service. Och att det finns tillräckligt med parkeringsplatser, säger hon.

Högsta huset 32 våningar

960 bostäder i bland annat ett 101 meter högt hus planeras i Marievik. Från början var planen att ett av de sju höghusen i området skulle bli 38 våningar, men efter kritik har planen nu omarbetats så att det högsta huset i stället blir 32 våningar. Förutom bostäder ska här byggas tre förskolor, lokaler och kontor.

Sylve: ”Det är trevligare med lägre hus”

Sylve Nilsson ser hellre lägre hus i Marievik. Foto: Anna Rönngren.

Sylve Nilsson, 65 år, som är ute och går med sin hund Cooper på kajen är tveksam.

– Fick jag välja så skulle jag hellre vilja att de byggde lägre hus. Det är trevligare och ger ett lugnare intryck, säger han.

Han är inte själv oroad för skugga men tycker att man också måste tänka på andra.

– Vi har ju utsikt över vattnet mot norr så det är redan skugga. Men blir det skugga för dem som bor på andra sidan på Södermalm eller nere på badet så är det ju jättetråkigt. Man ska inte bara tänka på sig själv, säger han.

Men han tycker ändå att de höga husen passar in i området.

– Det känns som att höghus tillhör området så de nya husen ligger i linje med det som redan finns här. Det ser kanske tråkigt ut med höghus, men de hus som ligger därborta nu är inte heller så roliga så jag tror inte att det kommer att bli sämre, säger Sylve Nilsson.

”Ett lyft för hela kajen”

Emelie Johansson, 32 år, är positiv till de planerade höghusen.

– De passar bra med de andra husen på Liljeholmskajen. Idag är den delen inte så fin så jag tror att det blir ett lyft för hela kajen, säger hon.

Hon ser fram emot att att det byggs bostäder även i området närmast Liljeholmsbron.

– Det området ligger lite efter. Nu är det mest företag, säger hon.