Det är från stadens egna trygghetsmätning, som görs vart tredje år, som resultaten nu har presenterats för respektive stadsdel. På Kungsholmen har inga stora förändringar skett totalt sett, exempelvis har utsattheten för misshandel har ökat samtidigt som utsattheten för sexuella trakasserier har minskat.

https://www.mitti.se/nyheter/boende-samlar-namn-mot-sprutbyte-pa-kungsholmen/reptig!RhfUMPXPdKq0XkgqMkQOeA/

Men när svaren bryts ner på områden inom stadsdelen kan man se vissa skillnader.

Områden som Stadshagen och S:t Göransområdet, ligger i topp i flera kategorier, även om det inom vissa områden minskat sedan den tidigare mätningen. Det pekar på att stadsdelens insatser inom dessa områden måste fortsätta, säger Rasmus Jonlund (L), stadsdelsnämndens ordförande.

– Människors upplevelse av otrygghet ska alltid tas på allvar och i analysen av mätningen får vi se var vi behöver göra mer, tillsammans med alla andra aktörer som jobbar för ökad trygghet på Kungsholmen, såväl polis som företagare och föreningar. Generellt är Kungsholmen en plats där människor kan känna sig, och också känner sig, trygga.

https://www.mitti.se/nyheter/toppolitikerna-flytta-sprututbytet-ar-inte-losningen/lmtic!8979677/

Men ett område som lyser rött, alltså där den upplevda otryggheten har ökat mest inom flera kategorier är Stora Essingen. Även om det är från relativt små tal ska orsaken utredas.

– Det är små tal och kan handla om tillfällighet. Men det är såklart något vi måste titta på för att ta reda på vad som kan ligga bakom. Trygghetsmätningen är viktig för att vägleda oss i arbetet och allra bäst hade förstås varit att få siffror varje år, säger Jonlund.

Enligt kommunpolisen Peter Enell håller de på att kolla på vad som kan ligga bakom resultaten.

– Kungsholmen har bland den lägsta otryggheten i Stockholm. Sedan har det ökat lite på Stora Essingen så det ska vi titta närmare på. En anledning skulle kunna vara att det har varit problem med skadegörelse av bilar där men det är för tidigt att slå fast att det är därför, säger han.

Enligt Enell har nu också en trygghetsvandring kring S:t Göransparken bokats in den 15 oktober, för att se över eventuella ytterligare åtgärder för att höja trygghetskänslan.

– Det är sånt vi diskuterar och ser vad vi kan göra för förändringar. Vi kommer gå runt parken och titta med tanke på ombyggnaden och sedan bort mot Kronobergsparken. Det kommer vara både representanter från trafikkontoret, stadsdelen och andra fackförvaltningar och vi ska även bjuda in boendegrupper i området, säger Enell.