Tillbaka. Tredjeklassare på Solhemsängens skola: Edvin Danemar, Elsa Smedslätt, Axel Planting-Bergloo, Sally Landers. Foto: Stefan Källstigen

Så tycker barnen i Spånga om att vara tillbaka i plugget igen

Skolstart. Pandemi. Lättade restriktioner. Eleverna kan åter äta i matsalen men lärarna får vänta med att träffa kollegor. Mitt i har besökt Solhemsängens skola i Solhem.

  • Publicerad 17:10, 7 sep 2021

Men mitt favvoämne är slöjd, då får man använda sin fantasi

Sally Landers, 9 år, sitter på en trappa vid Solhemsängens skola i Spånga, tillsammans med några skolkompisar och lärare.

Det är i slutet av augusti och höstvädret som hållit Stockholm i sitt grepp har plötsligt vikit undan och solen och värmen har återvänt.

Barnen som går i tredje klass har gått någon vecka i skola efter sommarlovet och har fortfarande att rätta sig efter vissa regler under den pågående pandemin, som att hålla avstånd och sköta hygienen. Inne i skolan finns lappar som talar om vad som gäller.

Kan bli orolig

Nioåriga Sally Landers är liksom lärarna och de andra skolbarnen förstås medveten om pandemin men verkar inte besväras särskilt av den.

– Jag tänker inte på det. Det är när man pratar om det som jag kan bli orolig, säger Sally.

Edvin Danemar, 9 år, tycker liksom de övriga skolbarnen att det är roligt att vara tillbaka i skolan och säger att han längtat efter skolkompisarna, men vet att de fortfarande måste följa vissa regler för att undvika att bli smittade:

– Man vill inte bli sjuk, säger Edvin.

På frågan hur de trivs i skolan svarar alla fyra barnen, Sally Landers, Edvin Danemar, Axel Planting-Bergloo, och Elsa Smedslätt, nästan med en mun att de trivs bra.

De båda lärarna som sitter med, Alexandra Merino-Spanos och Sara Kinger, säger också de att det är roligt att vara tillbaka efter sommaren.

Solhemsängens skola har hållit undervisning i klassrummen under hela pandemin. Förra vårvintern, när pandemin bröt ut, var lärarna dock inställda på att undervisa på distans, berättar Alexandra Merino-Spanos.

Men skolan har aldrig behövt skicka hem barnen för distansundervisning.

Det som Alexandra Merino-Spano och Sara Kinger saknat är kontakten med lärarkollegor i andra skolor.

Normalt under terminerna brukar skolans lärare träffa lärare från Solhemsskolan som Solhemsängens skola hör till, vid gemensamma möten, möten som inte har kunnat hållas på grund av restriktionerna. Vare sig Alexandra eller Sara vet därför särskilt mycket om hur pandemin påverkat andra skolor.

Kan åter äta i matsalen

En av de mer märkbara konsekvenserna för skolbarnen på den här skolan är att de i över ett år inte fått äta i matsalen för att undvika smittspridning. Istället har barnen fått hämta varsin lunchlåda att äta. I och med de lättade restriktionerna bedömer skolan att eleverna nu åter kan äta tillsammans i matsalen.

Vad hoppas ni få lära er under höstterminen?

– Jag hoppas få lära mig hela multiplikationstabellen, säger Sally Landers.

Ett av de andra barnen säger "roten ur", en matematikterm hur man gör en viss beräkning, och får medhåll av Elsa Smedslätt som också hon vill lära sig "roten ur":

– Men mitt favvoämne är slöjd, då får man använda sin fantasi, säger Elsa.

Det här gäller i skolan under pandemin

Folkhälsomyndigheten, FHM, bedömer att det går att återgå till undervisning i skolorna nu efter sommarlovet.

Förskolor, grundskolor och gymnasium kan hålla öppet, men elever som är sjuka ska stanna hemma.

Skolornas huvudmän bestämmer hur undervisningen ska bedrivas, för de kommunala skolorna är Stockholms stad huvudman.

FHM föreslår bland annat att undvika större samlingar som i aulan och i trånga lokaler, och att hålla delar av undervisningen utomhus, särskilt under de första veckorna av höstterminen.

Källa: Krisinformation.se, Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre