Villa Trehörningen. Nu har huset fått tillbaka sitt namn. Foto: Lotten Engbom

Så tar du reda på vad ditt hus heter

Bor du i ett äldre sekelskifteshus kan ditt hus ha ett namn. Så här gör du för att ta reda på vad det heter.

  • Publicerad 11:47, 24 jun 2015

När Spånga blev ett villaområde i början på 1900-talet fick de flesta hus som byggdes ett namn. I stället för att använda gatunamn användes husens namn som lokalisering.

– Många av husnamnen hade ofta en anknytning till någon i familjen. Som Adelero till exempel, där hette hustrun i familjen Adele, säger Bromstens orthistoriker Anita Pettersson.

Leta upp namnet

Hon uppmanar villaägare att leta reda på husens namn och sedan sätta upp namnet och årtal på husväggen.

– Det har med kultur och historia att göra. Det finns en unik historia kring varje hus, säger Anita Pettersson.

Mimmi Ström är en villaägare som tagit reda på husets namn. För henne var det ganska enkelt, i de handlingar de fick vid köpet av huset stod namnet.

– Det heter Villa Trehörningen, förmodligen för att det ligger i en korsning. Vi tyckte att det var ganska gulligt och har valt att sätta en emaljskylt på huset där namnet står, säger hon.

– Det är roligt att det är ett namn som har använts förr i tiden. Nu lever historien kvar.

När Villa Trehörningen är byggd är dock lite mer oklart.

– Vi är lite osäkra där. Vi har hittat tidningar när vi renoverade som var från 1910. Så någonstans mellan 1908-1910 tror vi, säger Mimmi Ström.

Om husnamnet inte står i några av de handlingar man har på huset kan Riksarkivet på Kungsholmen vara värt ett besök, där står de flesta äldre fastighetsbetäckningarna i ett register.

– Man kan titta i deras fastighetsregister. Jag har hittat mycket i kyrkans församlingsbok över Spånga också, säger Anita Pettersson.