Väntar. Sigge Roxström och Arvin Behshad hoppas att det ska bli några doser över på vaccinbussen. Foto: Ingrid Johansson

Så tar de unga en genväg till vaccin

De smiter före i vaccinkön – å andra sidan skulle doserna annars gått till spillo. Arvin Behshad, 27, och Sigge Roxström, 19, sätter sig att vänta på överblivna vaccindoser vid vaccinbussen.

  • Publicerad 04:15, 12 jun 2021

Nu när de äldre är vaccinerade så borde de släppa på alla

Nu har 46,5 procent av regionens befolkning över 18 år fått en första dos vaccin mot covid-19. Men först i augusti kan det bli dags för 18–29-åringarna.

Det dröjer alldeles för länge, menar Fittjabon Arvin Behshad, 27. Han och – ska det visa sig – flera andra unga otåliga, har hittat en väg att bli vaccinerad tidigare.

De tar sig till vaccinbussen som ambulerar mellan Fittja, Alby och Hallunda, säger till personalen att de är stand by för överblivna vaccindoser, och sätter sig att vänta.

Klockan är 15.30 och bussen, som står vid Fittjabadet, stänger 17. Arvin slår sig ner på en bänk, öppnar sin dator och hoppas på tur.

– Jag har varit till Subtopia i Alby också. Sist kom jag fyra minuter för sent för att få vaccin, säger han.

Tredje gången gillt

Det här är hans tredje försök. Men han är inte först på plan. Bredvid sitter Sigge Roxström, 19. Han har åkt hit från Älvsjö. Även han försökte i Alby dagen innan, men förgäves.

– Jag vill inte bli sjuk. Jag känner flera som haft covid-19 och jag jobbar i skolan där många varit sjuka, säger han.

Det är snart ett halvår sedan den första vaccinleveransen anlände till Sverige. Annandag jul började man vaccinera på äldreboendena, och sedan har åldersgrupp för åldersgrupp släppts på, nu senast 40–44-åringarna.

Vill kunna resa

Nästa gäng väntas bli kallade i slutet av juni. Om det då blir ett större åldersintervall är inte klart. Klart är dock att regionen har en relativt ung befolkning. Gruppen 18–39 består av en halv miljon personer.

Stockholms 30-plussare kan erbjudas vaccin i slutet av juni

– Jag tycker de snäva åldersintervallen är onödiga. Nu när de äldre är vaccinerade så borde de släppa på alla. Jag vill kunna resa! säger Arvin Behshad.

Men kanske kommer han för sent i dag igen. Sigge Roxström satt här innan. Och en bit längre bort väntar Susan Queiroz, 25.

– Jag är rädd, jag vill ha vaccin snabbt, och kunna leva bra igen, säger hon.

Känsligt vaccin

Det vaccin som bussen har är Pfizer/Biontechs Comirnaty. Det måste förvaras mycket kallt, och upptinat vaccin håller bara några timmar. Varje ampull innehåller sex doser.

När klockan närmar sig 17 och ingen med åldern inne står i kö, så vaccinerar de hellre än slänger doserna, förklarar ansvariga vid bussen.

Kanske är det Susans dag i dag. Hon har väntat sedan klockan 13.

Först. Susan Queiroz har väntat sedan klockan 13, så finns det en överbliven dos borde den vara hennes. Väninnan Bruna Maia anslöt senare. Foto: Ingrid Johansson

Här finns reservlistor

Kry, som vaccinerar på Bredbyskolan i Rinkeby och i Nacka strandsmässan, har en reservlista för 35+. Äldst går först och den som skriver upp sig måste vara beredd att inställa sig inom 15 minuter.

Doktor24, som vaccinerar i Fållan i Johanneshov, har en reservlista som just nu är stängd, men som brukar öppna vid behov. Även här är det åldersprioritering.

Doktor.se, som vaccinerar i Skärholmen och Upplands Väsby, har en reservlista där de kallar väntande i åldersordning. Listan följer samma åldersbegränsning som ordinarie vaccinering.

Werlabs, som vaccinerar på Kistamässan, ska nyligen ha öppnat en reservlista för 35+.

Visa merVisa mindre