Att fyrverkerier i olika färger är en del av mångas nyårsfirande. Men för att få skjuta raketer krävs tillstånd och i vissa fall särskild utbildning. Något som inte alltid följs.

– Man får inte skjuta raketer på pinne om man inte har en särskild utbildning. Vad gäller övriga fyrverkerier så är det väl reglerat, säger Gunnar Ricknell som kommer vara polisinsatschef vid Citypolisen på nyårsafton.

– Generellt sett krävs det tillstånd för att skjuta fyrverkerier, men nyårsafton är lite speciell då kommunerna har lokala bestämmelser, med exempelvis undantag vid tolvslaget. Det kommer skjutas raketer på tolvslaget, så är det.

För två år sedan förbjöds raketer med styrpinne. Sedan förbudet infördes är det framförallt tårtor, (en låda med flera fyrverkeripjäser som avfyras efter varandra) som används vid nyårsfirandet.

– Raketer med styrpinne förekommer nästan inte alls. Dagens fyrverkeritårtor känns i sammanhanget som en vettigare konstruktion, säger Gunnar Ricknell.

Räknar med mycket folk

I år tror polisen att fler kommer fira nyår ute då fjolårets firande blev lugnare än vanligt till följd av pandemin. Polisen räknar med mycket folk på stan och restauranger som arrangerar firanden. För att minska risken för olyckor och olaglig fyrverkerianvändning kommer polisen synas till på flera platser.

– Vi kommer arbete med hög närvaro på folktäta platser med fokus på delar som kan förstöra firandet, som överberusning, dåligt omdöme och smällare som skjuts i stora folksamlingar, säger Gunnar Ricknell.

– Ser vi ungdomar under 18 som har smällare och raketer kommer vi konfiskera och förstöra dem.