Så tänker partierna om nya Stockholmsstyret

Det blir maktskifte i Stockholm. De rödgrönrosa partierna är större än den borgerliga alliansen när alla röster är räknade. Karin Wanngård (S) kallar sig Stockholms nya finansborgarråd.

  • Publicerad 01:55, 15 sep 2014

Exakt hur Stockholms nya ”regering” ska se ut är inte klart. Karin Wanngård (S) har nu fram till den 20 oktober på sig att forma en majoritet i kommunfullmäktige som ska styra staden i kommande fyra år.

- Det är nu jobbet börjar, säger en glad Karin Wanngård.

Ska vi kalla dig Stockholms stads nya finansborgarråd nu?

- Ja så ska vi se det. Stockholmarna vill ha en förändring, man har sett att vi lägger mer resurser på skolan, att vi pressar tillbaka arbetslösheten och bygger fler bostäder, säger hon.

Hur ska din majoritet se ut?

- Miljöpartiet ligger oss närmast och vi för diskussioner med Vänsterpartiet. Jag har sagt förut att jag gärna bryter upp blockpolitiken men får vi se hur det blir med det.

Kommer du att söka samarbete med Feministiskt initiativ?

- Jag är nyfiken på deras budgetalternativ och jag utgår ifrån att jag kommer att diskutera med Fi kommande vecka, säger Karin Wanngård.

MP och V är som känt benhårt emot bygget av Förbifart Stockholm och vill lägga ner Bromma flygplats på kort sikt. Hur ska du hantera de frågorna vid förhandlingar med de båda partierna

- Förbifarten kommer att byggas och det är inte aktuellt att lägga ner Bromma flygplats under den här mandatperioden, säger Karin Wanngård.

Avgående finansborgarrådet Sten Nordin (M) ser med oro på det som komma skall.

- Oppositionen har en stark gemensam drift att sätta alliansen utanför makten, men de partierna är djupt splittrade i många frågor. De har en mycket lång väg att då. Det gör mig orolig. Nu ska de börja göra det de borde ha gjort för åtta år sedan, säger Sten Nordin.

Moderaterna gjorde ett stort tapp i Stockholm, ni tappar tio mandat i fullmäktige. Vad säger du om det?

- Vi tar emot det här valresultatet med stor ödmjukhet. Varför har vi tappat väljare och varför har vi missat att få nya, är två frågor vi ska sätta oss ner och fundera över. Men 27 procent har röstat på oss och vi är Stockholms största parti, säger han.

Hur känns det att hamna i opposition?

- Det är aldrig roligt att vara i opposition, men vi har visat efter varje tidigare oppositionsperiod att vi kommer tillbaka, säger Sten Nordin.

Fredrik Reinfeldt lägger av, ska du också göra det?

- Nu har vi på oss till 20 oktober innan vi får se vad Karin Wanngård kan uppnå. Nu har vi en månad på oss att forma vårt lag och se hur det ska se ut framöver, säger han.

Miljöpartiet får 14,3 procent av rösterna och blir tredje största parti i Stockholm. Gruppledare Daniel Helldén (MP) har siktat på 20 procent men är ändå nöjd efter kvällens resultat.

- Det blir ett maktskifte. Det är otroligt skönt och roligt att vi äntligen kan få bort den borgerliga majoriteten och få ordning på den här stan, säger han.

Vilken borgarrådsposition skulle du helst vilja ha i nya majoriteten?


- Jag vill inte sia om detta. Nu ska vi sätta oss ner och förhandla.

Förbifart Stockholm och Bromma flygplats är två saker som S är för. Du har tidigare sagt att du inte tummar på det motståndet, vad säger du nu när det blir ett maktskifte?

- Det finns ett starkt stöd att satsa på kollektivtrafiken och bostäder i den nya majoriteten. Det känns skönt. Hur det ska göras får vi ta i morgon, säger Daniel Helldén.


Maria Danielsson, nytillträdd ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm, är fantastiskt nöjd med partiets 5,2 procent och sex mandat i fullmäktige.

Är det er främlingsfientlighet och krav på minskad invandring som lockat stockholmarna tror du?

- Jag tycker inte att vi är främlingsfientliga. Men vi vill minska invandringen till Stockholm, det är den frågan som är störst för oss, säger Maria Danielsson.

Inget parti i Stockholm vill samarbeta med er, vad säger du om det?

- Vi har sett under de här senaste åren i rikspolitiken att vi har fått gehör för vår politik ändå. Även om de säger att de ska stänga oss ute är det inte möjligt att göra det fullt ut.

Isabella Pettersson, förstanamn på Feministiskt initiativs lista i kommunvalet, är ganska säker på att partiet får vara med och bestämma i en rödgrönrosa majoritet.

- Vi delar ju uppfattning i många frågor. Tillsammans med de rödgröna får vi över 50 procent, säger Isabella Pettersson.

Vänsterpartiet växer och får två nya stolar i kommunfullmäktige. Gruppledaren Ann-Margarethe Livh (V) är glad.

– Det betyder att vi blir ännu starkare och vi kommer att bli en större grupp vilket gör att vi kommer att kunna föra en bättre politik, säger hon.

Stockholm står inför stora utmaningar nu när majoriteten i stadshuset är rödgrönrosa, menar Livh. Hon ser gärna ett samarbete med Fi framför sig, under ledning av S och i samarbete med MP.

– Vi måste komma igång med bostadsbyggandet och göra något åt de enorma skillnaderna som finns mellan rika och fattiga i Stockholms stadsdelar, säger hon.

Fler kommentarer

Folkpartiets gruppledare Lotta Edholm (FP) vill inte kommentera valresultatet i kväll. Partiet backar något men är fortfarande alliansens andra största parti.
– Vi måste fundera ut vad det här betyder, säger Karl Rydå, presschef hos Folkpartiet i Stadshuset.

Kristdemokraterna går framåt och får ett nytt mandat.

– I natt tänker jag unna mig att vara glad. Det här var bättre än väntat. Två mandat i oppositionen betyder så klart mindre än ett mandat i majoriteten. Men arbetsklimatet kan bli bättre. Det är roligare att vara två än en i fullmäktige.

Centerpartiet går något framåt, från 4 procent till 4,7. Så här kommenterar Per Ankersjö resultatet via sms:

"Som enda alliansparti går Centerpartiet framåt trots en kraftig brun vänsterstorm i Stockholm. Jag ser detta som ett tecken på att stockholmarna har förtroende för Centerpartiet och vår vision för ett växande Stockholm."

Valnattsresultat i Stockholms stad

Alla distrikt räknade

M: 27,2 procent (28 mandat)
C: 4,7 (3 mandat)
FP: 8,3 (9 mandat)
KD: 3,3 (2 mandat)

Den borgerliga alliansen: 43,5

S: 21,9 (24 mandat)
V: 8,9 10 mandat)
MP: 14,3 (16 mandat)
 
SD: 5,2 (6 mandat)
Fi: 4,6 (3 mandat)

Rödgröna: 45,1 (50 mandat)
Rödgrönrosa: 49,7 (53 mandat)

Visa merVisa mindre