Nybrogatan är i år sommargågata på större delar än tidigare. Foto: Olle Anrell

Så stillsamma är sommargågatorna egentligen

På sommargågatorna är det gångfart som gäller, men hur många håller sig till reglerna? Mitt i undersökte saken – och kunde räkna till 82 fortkörare bara på en timme.

  • Publicerad 09:22, 15 jun 2018

Sommargågatorna ska vara fridfulla oaser i hetsiga innerstan. Men hur stillsamt är det – egentligen?

Mitt i tog sig till Nybrogatan – mellan Linnégatan och Kommendörsgatan – för att undersöka saken. Och gågatan visade sig vara rejält trafikerad.

Mellan 15.00 och 16.00, en måndag i juni, körde 13 personbilar, 9 taxibilar och 6 lastbilar/skåpbilar in på gatan. Dessutom kunde vi räkna till 82 cyklister som körde fortare än gångfart.

– Vi uppmanar alla som kan att kliva av cykeln istället för att susa fram, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Kan ge böter

Att köra bil på sommargågatorna är tillåtet om man bor på gatan eller ska leverera ett bud. Däremot är det inte tillåtet att använda gatorna som genomfartsväg – och hastigheten får inte vara högre än gångfart.

Även cyklisterna måste alltså hålla sig till gångfart.

Att bryta mot reglerna kan bli dyrt.

– Man måste titta på vilka regler som gäller för hastigheten, men också att man inte utsätter andra för fara. Bryter man mot reglerna kan det bli böter, säger Peter Enell, kommunpolis.

Tar tid att vänja sig

Enligt Erik Söderberg på trafikkontoret brukar det ta några veckor innan stockholmarna vänjer sig vid reglerna.

– I början av sommaren brukar vi alltid ha mer problem med obehörig trafik på sommargågatorna. Det tar en stund innan folk lägger an med nya vanor. Vi har gjort en del korrigeringar, bland annat på Hornsbergs strand för att begränsa trafiken.