Fix. Biträdande kyrkoherde Cathrine Nordqvist och diakoniassistenten Lotta Lundberg monterade upp julkrubban i tisdags. Den kommer att stå i ett växthus bakom Bromma kyrka. Foto: Hanna Fjällman

Så ställer Brommas församlingar om i jul

Vad innebär de skärpta råden för Svenska kyrkan, dit många söker sig för både tröst och värme i juletid? Så här gör församlingarna i Bromma.

  • Publicerad 12:03, 25 nov 2020

Julen förstärker den ensamhet som kanske annars är hanterbar.

Att julen blir annorlunda i år är ingen nyhet. Sedan den 24 november får max åtta personer delta i en allmän sammankomst. Det här ställer minst sagt till det för kyrkorna, då många normalt sett samlas i deras verksamheter runt jul. m

För Bromma församling är det extra surt, eftersom man den första advent planerat för invigning av Bromma kyrka som länge renoverats. Kyrkoherden Torbjörn Gustavsson säger att man istället kommer bygga en julkrubba utanför kyrkan dit folk kan komma och beskåda den på avstånd.

– Vi vill att man ska få någon typ av adventskänsla mitt i detta samhällstrauma som vi faktiskt är i och få någon typ av normalitet, säger han.

Församlingen kommer inte ha några gudstjänster på söndagarna, istället finns det möjlighet för max åtta personer i taget att tända ljus mellan klockan 10 och 16.

Distans. I ett växthus bakom kyrkan ska besökare från och med söndag den första advent kunna kika på julkrubban. Foto: Hanna Fjällman

På plats. Skyltdockor ska få de vise männen i krubban att vara i verklig storlek. Foto: Hanna Fjällman

Hos Västerleds församling har gudstjänsterna delvis ställt in. Det kommer inte gå att besöka en fysisk gudstjänst, däremot kommer den att sändas digitalt via deras hemsida varje söndag klockan 11.

– Första advent sänds den från Västerledskyrkan, andra advent från S:ta Birgitta kyrka, tredje advent S:t Ansgars kyrka och sedan Västerledskyrkan igen. På så vis kan vi ändå erbjuda en lokal gudstjänst till församlingsborna, berättar kyrkoherden Peter Träisk.

När gudstjänsterna är över kommer kyrkan vara öppen för ljuständning.

Går att samtala över telefon

Eftersom det rekommenderas att undvika kontakt med personer utanför sitt hushåll kan julen kännas extra ensam för de som brukar söka tröst hos kyrkan. Hos båda församlingarna går det fortfarande att ringa präster och diakoner för den som är i behov av att prata av sig.

– Det är ju som så att julen förstärker den ensamhet som kanske annars är hanterbar, eftersom man påminns om en högtid då många samlas, säger Peter Träisk.

Torbjörn Gustavsson säger att Bromma församling försöker höra av sig till dem som de vet behöver det, men man kommer även att utöka möjligheten till samtalskontakt för att nå de som man ännu inte fått kontakt med.

– Vissa har suttit isolerade sedan i mars. Det kan räcka med att byta några ord, det behöver inte ens handla om corona.

Annorlunda firande

Vanligtvis brukar en julkrubba finnas inne i Ängbykyrkan, men i år blir det i ett växthus på norra sidan av Bromma kyrka. Där kommer det finnas QR-koder som man kan scanna för att lyssna på julevangeliet inläst av en präst, samt julmusik spelad av församlingens musiker.

Tidigare år har de familjer som inte har råd med julfirandet kunnat komma till Bromma församling för att hämta en matkasse. I år kommer församlingen istället köra ut kassarna.

Mer information om hur församlingarna ställer om och hur du får kontakt med dem finns på svenskakyrkan.se/bromma och svenskakyrkan.se/vasterled.

Visa merVisa mindre

Undantag

Den 20 november kom besked från regeringen att begravningar undantas från åttaregeln. Istället kommer upp till 20 personer tillåtas under ceremonin.

– Detta betyder mycket för många människor och gör det svåra mera mänskligt. Att få ta avsked under värdiga former är ett grundläggande behov, inte minst i en kristid, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.