Ikon. KTH:s nya superdator Dardel kommer att mäta cirka 6 x 5 meter, med en höjd på 2 meter och en vikt på cirka 16 ton. Bilden är en illustration. Foto: KTH/Hewlett Packard

Så snabb är KTH:s nya superdator Dardel

KTH:s nya superdator blir 70 000 gånger så kraftfull som en vanlig laptop. Med den kommer forskare i hela Sverige kunna göra avancerade simuleringar om allt från klimatförändringar till virus-reaktioner.

  • Publicerad 14:58, 19 mar 2021

I höst blir det skiftbyte på KTH. Då tar superdatorn Dardel över stafettpinnen från tidigare giganter som Strindberg, Lindgren och Beskow.

Precis som när det handlar om vardagselektronik blir även superdatorerna både mindre och mer kraftfulla på samma gång. Om än från en helt annan utgångspunkt. Medan KTH:s nuvarande superdator Beskow upptar en yta som motsvarar en genomsnittlig trerummare går efterträdaren Dardel att klämma in på runt 30 kvadratmeter.

– Superdatorer är lika de allra första datorerna på det viset, att de kan fylla ett helt rum, säger Gert Svensson, vice föreståndare för Parallelldatorcentrum på KTH.

Som 70 000 laptops

Kapaciteten är dock hisnande – även vid en jämförelse med dagens datorer.

Dardel kommer att ha 70 000 processorkärnor, vilket kan jämföras med en vanlig laptop som har en eller två. Med hjälp av dessa väntas Dardel kunna utföra 10 000 000 000 000 000 beräkningar per sekund. Helt klart imponerande, i den mån det ens går att begripa.

Men är det verkligen nödvändigt? Absolut, menar Gert Svensson.

– Tack vare att man kan göra större beräkningar på kortare tid kan man angripa fall som man annars inte skulle kunna ta sig an.

– Ett typiskt användningsområde är simuleringar av klimatförändringar, eller hur virus reagerar i kroppen på en molekylär nivå – till exempel coronaviruset, fortsätter han.

Kan värma upp campus

Superdatorn Dardel är en statlig investering. Budgeten är 100 000 000 kronor, och det är Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) som gett KTH uppdraget att upphandla och driva anläggningen.

Dardel kommer att nyttjas av forskare från hela Sverige, och även av näringslivet.

– Superdatorer har stor betydelse för industrin. Med den gamla har vi till exempel ett samarbete med lastbilstillverkaren Scania som använder den för att räkna på hur man kan minska luftmotstånd och bränsleförbrukning i motorer, berättar Gert Svensson.

Bygget av Dardel smyger igång under våren på KTH:s campus vid Östra station, och när den är fullt utbyggd i höst kommer den att vara snabbast i Sverige. Dardel blir dessutom den första högprestandadatorn i landet med direktvattenkylning.

– Med överskottsvärmen kan man värma en ganska stor del av campus på vintern, berättar Gert Svensson.

Drivkraft. Gert Svensson har arbetat heltid i ett och ett halvt år med förberedelserna. "Det är inte som att gå in på en affär och köpa en laptop".

Thoras man målade berömd dandy

De senaste 30 åren har Parallelldatorcentrum på KTH döpt sina superdatorer efter svenska författare.

Tidigare har Bellman, Strindberg, Lucidor, Ekman, Lindgren och Beskow innehaft posten.

Den nya datorn är döpt efter författaren Thora Dardel. Hon var gift med konstnären Nils Dardel, vars målningar smyckar ut den 2 meter höga och 6 meter breda fronten på datorn. Dels ett porträtt av Thora, dels hans kanske allra mest berömda verk "Den döende dandyn" från 1918.

Källa: KTH

Visa merVisa mindre