Risken att dö i covid-19 under vårens första smittvåg var mycket större för människor med låg inkomst i de mest utsatta områdena. Då hade Rinkeby, Tensta och Akalla mer än dubbelt så många dödsfall per 10 000 invånare än snittet i Stockholm. Samma stadsdelar har också drabbats hårdast av pandemins kraftiga slag mot ekonomin.

När år 2020 var slut hade arbetslösheten ökat i hela staden men stigit mest i områden som Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta och Skärholmen. Det är stadsdelar som redan innan krisen hade störst andel arbetslösa.

Nu växer klyftorna till innerstadsdelar som Östermalm och Vasastan än mer. Här låg arbetslösheten runt 4 procent i december. I Rinkeby-Kista var nästan 15 procent av invånarna arbetslösa.

Svårare att söka jobb

Tenstabon David Persson, 25, är en av många som blivit arbetslös. Han arbetade som ombudsman men sa upp sig för en ny tjänst vid årsskiftet, men den tillsattes aldrig när företagets ekonomi försämrades. Orsaken var pandemin.

Sen dess har han sökt jobb men upplever att rörligheten på arbetsmarknaden har minskat, även för en person med ett brett kontaktnät.

– Det är svårare att söka jobb än tidigare, det är inte lämpligt att söka upp arbetsgivare vilket ger ett annat intryck än på telefon, säger David Persson.

Slår hårt mot serviceyrken

På arbetsförmedlingen i Järva har de inskrivna arbetslösa har ökat med 20 procent sen i mars. Framför allt är det personer som har arbetat inom handel, lokalvård och i hotell- och restaurangbranschen som har förlorat jobben.

Många har behov av tolk och nästan hälften, 44 procent, av de inskrivna saknar gymnasiekompetens, uppger Linnéa Stigsäter, enhetschef på arbetsförmedlingen i Järva.

– Det är personer som har jobbat inom serviceyrken som bor här och där har pandemin slagit väldigt hårt. Det finns stora behov av att satsa på utbildning för att kunna byta bransch. Många kan behöva skaffa sig ett helt nytt yrke, säger hon.

För att möta krisen utökar staden platserna på komvux både på yrkesutbildningarna och för de som vill läsa upp gymnasiebetyg.

Fokus på ytterstan

Men det krävs också särskilda insatser i ytterstan där behovet av kontakter och nätverk som kan leda vidare till jobb är extra stort, anser arbetsmarknadsborgarrådet Karin Ernlund (C). Därför stärker staden samarbetet med aktörer som redan arbetar i stadsdelarna.

Inte minst handlar det om att aktivt söka upp ungdomar. Ungdomsarbetslösheten har nästintill fördubblats i staden under 2020. Allra högst är den i ytterstan.

– Fokus nu är att jobba förebyggande med att möta ungdomar, skapa fler nätverk på arbetsmarknaden och se till att fler söker sig till våra komvuxutbildningar. Vi ska stå redo den dagen ekonomin kickar igång igen. Då får vi inte lämna de unga i ytterstan, säger Karin Ernlund.

S: "Majoriteten gör ingenting för ungdomarna"

Men Salar Rashid (S), vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden och lokalpolitiker i Skärholmen är inte imponerad. Majoriteten borde ha agerat snabbare, anser han och efterlyser nu ett större krispaket.

–  Krisen ökar segregationen. Klyftorna ökar. Människors ofrihet ökar. Då duger det inte att komma med några små duttar. Majoriteten gör ingenting för ungdomarna i Skärholmen och Järva och inget för deras föräldrar som har fått betala det högsta priset. Det är de här människorna i servicenära yrken som får samhället att rulla, säger Salar Rashid.

Men Karin Ernlund kallar kritiken för “ett slag i luften” och säger att hon gärna tar emot konstruktiva förslag från Socialdemokraterna.

– Men några sådana har vi inte fått. Vi har varit aktiva och snabbt ställt om, säger hon.