Grannstöd. Göran Anderholm och Per Wahl håller ett vakande öga på Spångas områden.

Så skyddar du huset i höst

Det har skett en ökning av villainbrott i Spånga den senaste tiden. Och när höstmörkret nu kommer brukar de öka ytterligare. Det vill grannstödjarna i Spånga sätta stopp för.

  • Publicerad 10:37, 24 sep 2015

Under den tiden är det som mest tillgängligt för bovar och banditer att göra rackartyg.

15 anmälda inbrott på 19 dagar, det är de senaste siffrorna över inbrotten i Spånga. När mörkret smyger sig på ökar inbrotten vanligtvis ytterligare.

– Helt plötsligt ser man om folk är hemma eller inte, ganska tidigt på eftermiddagen, eller om det är helt tomt i huset, säger Ivan Eriksson på Södra Järva-polisen.

Hjälpas åt

Det finns mycket att göra för att förebygga inbrott, en av de saker som Ivan Eriksson nämner är att bygga upp ett nätverk i området du bor i.

– Jag tycker att man ska ha goda grannar, en bra grannkontakt och gärna grannsamverkan. Att man säger till när man till exempel åker bort över helgen och ser grannen någon som rör sig kring ditt hus så vet de att du inte är hemma, säger han.

Goda grannar är just det som Göran Anderholm och Per Wahl försöker vara. De är engagerade i föreningen Grannstöd Spånga-Tensta. Varje vardag åker Grannstödsbilen runt i områdena för att hålla koll.

Hjälper polisen

I dag kör Göran Anderholm och Per Wahl runt mellan klockan tio och två på dagen.

– Det är då det händer något, när barnen går till skolan och föräldrarna till jobbet. Under den tiden är det som mest tillgängligt för bovar och banditer att göra rackartyg, säger Per Wahl.

Grannstödsbilen är finansierad av stadsdelsnämnden, men sköts av ideella krafter.

– Vi börjar våra pass med att ringa polisen. Det kan vara folk som haft inbrott, som man ska åka förbi och se hur de mår, eller någon bil som vi ska hålla span efter, säger Göran Anderholm.

Flera inbrott

I dag kör de mot Bromsten – som ofta är utsatt. Men alla områden får besök av Grannstödsbilen.

– Den senaste perioden har det varit tio inbrott på en vecka, varav hälften har skett i Sundby/Flysta, som tidigare varit rätt skyddat, säger Per Wahl.

Han poängterar att grannsamverkan betyder väldigt mycket och att man på det sättet kan avstyra väldigt mycket brott, även om det inte är mätbart.

– Vi räknar med att brottsligheten minskar genom att vi åker runt. Effekten finns där, även om det inte går att mäta, säger Göran Anderholm.

Se bebott ut

Förutom att se till att det går att få en insyn i trädgården utifrån är deras tips att få huset att se bebott ut.

– Det ska se ut som att någon bor där, även om ni reser bort. Be en granne skotta, tömma brevlådan och kanske kan någon parkera en bil på uppfarten. Sätt lås på fönster, brytskydd på dörren och ha belysning på baksidan, säger Göran Anderholm.

Polisen tipsar

Gå ihop: Lyft upp och diskutera hur det ser ut med grannsammverkan.

Belysning: Att ha belysningslampor som tänder upp när någon närmar sig huset är både b­illigt och enkelt att i­nstallera.

Lås: Se över altandörrar och fönster på bottenplan, titta på vad ni har för låsskydd. På altandörren kan man sätta något som vi kallar C-profil, det är ett beslag som sitter på dörren som avsevärt försvårar inbrott.

Övervåning: Se över stegar och lås fast dem.

Insyn: Klipp ner häckar och växtlighet och försök att göra det lite överblickbart för grannarna.

Larm: Det kostar mer och då ska man se till att det håller måttet. Gå ihop, som samfällighet eller villaförening.

Postlådan: Om man är borta någon vecka, be en granne ta in tidningar.

DNA-märkning: det är ett väldigt enkelt sätt att märka sin egendom.

Visa merVisa mindre