Hundar och andra djur vill inte gärna visa sig svaga för sina ägare. Foto: Mostphotos

Så skyddar du husdjuren från värmeslag

Tycker du att det är varmt? Då tycker nog ditt husdjur det också. Skippa träningspasset mitt på dagen och ha alltid tillgång till kallt vatten. Det säger Helene Kristensson som är djursjukhuschef på Västerorts djursjukhus.

  • Publicerad 15:58, 1 aug 2018

Det är många som lider av värmen, inte minst våra husdjur. Det säger Helene Kristensson som är djursjukhuschef på Västerorts djursjukhus i Spånga.

Ett vanligt år är det extrem värme i bara några dagar, men nu har det varit riktigt varmt sedan april. Och det märks, säger Helene Kristensson.

– Den här sommaren har varit värre än tidigare somrar. Många djur kommer in och är slöa och dämpade och man ser att det inte orkar.

Värst drabbade är kanske våra hundar. De kan bara svettas genom några svettkörtlar i tassarna och genom att hässja, alltså att flåsa häftigt.

Hundar och andra djur vill inte gärna visa sig svaga för sina ägare.

– Djuren vill inte visa att det är trötta, så det går inte undan och lägger sig ner. Man måste visa djuret själv att det ska lägga sig i skuggan.

Djurägare söker vård försent

Överhettning kan leda till att djuret dör, så det gäller att ta värmen på allvar. Helenes råd till alla djurägare är att vara uppmärksamma på hur djuret mår och alltid se till att det har tillgång till kallt vatten.

– Ta tempen på djuret när den varit ute i solen. Vi upplever att man söker vård försent för att man inte märker att djuret mår dåligt.

Det är inte bara människor som behöver bada och svalka sig i värmen, menar Helene.

– Låt hunden bada i sjön så länge det inte finns alger. Om du inte har tillgång till ett bad kan du köpa en barnpool till hunden. Man kan också lägga en blöt handduk på hundens huvud.

Kan få frätskador på tassarna

Ett annat tips är att gå promenader med hunden tidigt på morgonen eller sent på kvällen, när det är svalt ute.

– Förutom att hunden kan bli överhettad kan den också få frätskador på tassarna om asfalten är för varm.