Flera svampar kan vara livsfarliga för hundar. Foto: Mostphotos

Så skyddar du hunden från giftiga svampar

När hösten kommer ger sig många ut i jakt på skogens guld – svampar. Men de som rastar sina husdjur i skog och mark bör se upp, allt som poppar upp är inte delikatesser för jycken. – Vissa svampar kan vara livsfarliga, säger Marie Jury, veterinär på Väsby Djursjukhus.

  • Publicerad 17:42, 3 sep 2018

Sommaren gör sitt bästa för att inte förlora mot den annalkande hösten, men kallare och mörkare tider är oundvikligen på intåg. Med det drar svampsäsongen i gång på allvar, en period då hund- och kattägare bör vara extra uppmärksamma på vad djuren sätter i sig. I Norden finns lite drygt 10 000 olika svampar, men bara drygt 100 är ätliga. Och flera kan vara direkt livsfarliga.

– Den vita flugsvampen, som kallas The destroying angel, ligger till exempel bakom många dödsfall, säger Marie Jury, veterinär på Väsby djursjukhus.

Vänta inte – sök vård direkt

Vanliga symptom på att hunden fått i sig giftig svamp är diarréer, kräkningar, buksmärtor och kramper. Misstänker man förgiftning bör man söka vård snarast möjligt, råder Marie Jury.

– Om man vet vilken svamp djuret har ätit så plockar man med fler av samma sort och åker in direkt. Svampen kan man då försöka artbestämma för att sätta in rätt behandling och ge en korrekt prognos. Då kräker vi vanligen djuret, så att det blir en minimal mängd de får i sig. Det kan också handla om att de får dropp och aktivt kol.

Veterinären Marie Jury. Foto: Pressbild TV3.

Särskilt uppmärksam bör man vara om man har en nyfiken, liten valp.

– De sätter i sig allt möjligt, bland annat sniglar som kan bära på parasiter. Det bästa rådet är att koppla hunden. Man brukar säga att ska du ha en lös hund i skogen så ska du ha så bra koll på den så att det är som ett osynligt koppel.

Fortfarande fästingsäsong

Enligt Marie Jury är hösten inte en årstid farligare än någon annan. Däremot är orsakerna till veterinärbesök andra än under exempelvis sommaren.

– Det är inte så att det kommer in fler sjuka djur under hösten, men problemen är andra än under sommaren då det är mycket getingstick, skärskador och värmeslag.

Förutom svampar hör huggormar och fästingar till höstens faror.

– Så länge det är fem grader varmt så är fästingar aktiva. Så man bör fortsätta med fästingskydd tills att temperaturen har sjunkit ytterligare.

– Sen ska man förstås skaffa en reflexväst nu när det blir mörkare, både för din hunds säkerhet och din egen.