Mittenmajoriteten presenterade tidigare i höst sitt förslag på hur kommunens pengar ska användas under nästa år. Förra veckan röstades det igenom under en heldag av kommunfullmäktige.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-vill-styret-satsa-och-spara-nasta-ar/repujt!SGu7m8pkPprjD8PaZEDRgw/?fbclid=IwAR2PRAqW4XkGWFJXZuIzeJn_8mW7Xsq8KN07vSonZZ9VqMjWbqKQPGfhNtA

Alla övriga partier (M, SD, V och TuP) kom med egna förslag till mötet.

Det största oppositionspartiet Moderaterna föreslår sänkt skatt med 25 öre. Den kommunala skattesatsen, som i dag är bland länets högsta, skulle då landa på 19,90 kronor per intjänad hundralapp.

– Vi tycker att människor ska få bestämma själva hur de vill lägga sina pengar. Egenmakt och frihet är det vi står för, säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd och gruppledare.

10 miljoner extra till trygghet

Partiet lägger i förslaget 10 miljoner mer än majoriteten på trygghetsskapande åtgärder.

– Tryggheten är vår viktigaste fråga och den vi sätter högst upp på vår agenda. Botkyrka behöver åter bli en trygg kommun att leva i, och att man ska känna sig trygg när man är ute, säger Lundgren.

Moderaterna vill också dämpa de politiska kostnaderna för kommunen, bland annat genom att slå ihop flera nämnder och minska antalet avlönade kommunalråd.

– I dag har vi 11 avlönade kommunalråd, vilket är väldigt många sett till storleken på vår kommun. Vårt förslag är att minska antalet nämnder genom sammanslagningar, minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige samt antalet avlönade kommunalråd.

Ersätt dialogkommissionen med kommundelsnämnder

Att fortsätta med Botkyrkadialogen, som fungerar som en samlingsplats för lokala medborgarförslag, är ingen idé, menar Lundgren. Istället vill Moderaterna ersätta dialogen med kommundelsnämnder.

– Botkyrkadialogen fungerar ungefär lika dåligt som dialogforum som kom innan den. Vi vill istället utreda möjligheten till kommundelsnämnder som skulle representeras av ledamöter utifrån valresultatet i respektive kommundel och är boende i den kommundelen, säger Stina Lundgren.