SKATTESÄNKNING. Mittenmajoriteten har inte föreslagit någon skattesänkning nästa år. Moderaterna håller inte med. Foto: Sacharias Källdén/Emilia Öije Bergqvist

Så skulle pengarna användas – om oppositionen fick bestämma

Om Moderaterna bestämde i Botkyrka hade partiet sänkt skatten och satsat stort på trygghet. Mitt i har tittat närmare på oppositionspartiernas budgetförslag.

  • Publicerad 05:46, 6 dec 2021

Egenmakt och frihet är det vi står för

Mittenmajoriteten presenterade tidigare i höst sitt förslag på hur kommunens pengar ska användas under nästa år. Förra veckan röstades det igenom under en heldag av kommunfullmäktige.

Alla övriga partier (M, SD, V och TuP) kom med egna förslag till mötet.

Det största oppositionspartiet Moderaterna föreslår sänkt skatt med 25 öre. Den kommunala skattesatsen, som i dag är bland länets högsta, skulle då landa på 19,90 kronor per intjänad hundralapp.

– Vi tycker att människor ska få bestämma själva hur de vill lägga sina pengar. Egenmakt och frihet är det vi står för, säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd och gruppledare.

10 miljoner extra till trygghet

Partiet lägger i förslaget 10 miljoner mer än majoriteten på trygghetsskapande åtgärder.

– Tryggheten är vår viktigaste fråga och den vi sätter högst upp på vår agenda. Botkyrka behöver åter bli en trygg kommun att leva i, och att man ska känna sig trygg när man är ute, säger Lundgren.

Moderaterna vill också dämpa de politiska kostnaderna för kommunen, bland annat genom att slå ihop flera nämnder och minska antalet avlönade kommunalråd.

– I dag har vi 11 avlönade kommunalråd, vilket är väldigt många sett till storleken på vår kommun. Vårt förslag är att minska antalet nämnder genom sammanslagningar, minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige samt antalet avlönade kommunalråd.

Ersätt dialogkommissionen med kommundelsnämnder

Att fortsätta med Botkyrkadialogen, som fungerar som en samlingsplats för lokala medborgarförslag, är ingen idé, menar Lundgren. Istället vill Moderaterna ersätta dialogen med kommundelsnämnder.

– Botkyrkadialogen fungerar ungefär lika dåligt som dialogforum som kom innan den. Vi vill istället utreda möjligheten till kommundelsnämnder som skulle representeras av ledamöter utifrån valresultatet i respektive kommundel och är boende i den kommundelen, säger Stina Lundgren.

Det här vill Vänsterpartiet (ett urval)

Vill att nattöppna förskolan ska öppna igen.

Vill utreda möjligheten till en solcellspark i kommunal regi.

Vill höja skatten med 26 öre.

Visa merVisa mindre

Det här vill Sverigedemokraterna (ett urval)

Vill avveckla dialogkommissionen och istället inrätta kommundelsnämnder.

Vill inrätta ett e-sportscenter, och därigenom kunna erbjuda utbildningsmöjligheter inom programmering.

Vill ha kameraövervakning på kommunala garage och parkeringsplatser för att stävja bilbräder.

Visa merVisa mindre

Det här vill Tullingepartiet (ett urval)

Vill avveckla dialogkommissionen och istället inrätta kommundelsnämnder.

Vill ha en simhall i Tullinge.

Vill halvera utbetalningarna av skattemedel till Subtopia och Mångkulturellt centrum.

Visa merVisa mindre

Styrets budgetförslag klubbades

Mittenmajoriteten består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Deras gemensamma budgetförslag klubbades igenom på kommunfullmäktige förra veckan.

Budgeten innehåller ingen förändring i den kommunala skattesatsen, vilket gör att Botkyrka fortsätter ha bland de högsta skatterna i länet.

Hårdare tag mot sopbrottslingar och stora satsningar på barns utbildning och fritid har Mittenmajoriteten lyft upp som fokus i budgeten i tidigare artikel i Mitt i Botkyrka/Salem.

Visa merVisa mindre