I veckan ställde runt 140 mellanstadiebarn från Bredängsskolan ut sina fotografer i Skärholmens centrum. Några av dem är Aia Raouf, Eylul Esen och Robin Lundin, 11 år. Innan utställningen fotade de mest med mobilkamera. Nu har de istället fotograferat med Ipads, fått tänka till innan, valt bilder, bearbetat dem och ramat in och ställt ut dem.

– Jag gillar att foto väldigt mycket, säger Eylul Esen.

Vid tre tillfällen har hon och de andra jobbat med fotografen Anna Ledin Wirén för att skildra sin vardag i Bredäng idag.

– Många barn tar massor av bilder med sin mobilkamera utan att tänka, de slänger upp mobilen och tar en bild. Nu har de fått träffa en fotograf och lära sig om vad bilden kan berätta, säger initiativtagaren och läraren Gunilla Rosbro.

"Glad att jag bor här"

Eylul Esen har bott i Bredäng hela sitt liv och för henne var det självklart att en vy över Bredäng skulle vara på bilden. Så hon lånade sin pappas drönare.

– Bredäng betyder väldigt mycket för mig. Man är ute med sina vänner och sin familj och har det kul och och när jag ser den här bilden tänker jag på det. Jag är jätteglad att jag bor här, säger hon.

Robin Lundin har haft katter sedan han var liten och när han skulle dokumentera sin vardag valde han just dem.

– Mina katter betyder jättemycket för mig. Varje dag när jag kommer hem från skolan så ser jag dem i fönstret, att de väntar på att vi ska komma hem, säger han.

Fotografiet han valde till utställningen är extra speciellt.

– Man ser hur jag och min mamma speglas i fönstret tillsammans med katterna, därför valde jag den bilden.

Och för att understryka den varma känslan han har för sina katter valde han att göra den nedre delen av bilden orange.

Har fått fotodrömmar

Tidigare har han mest fotograferat sig och sina kompisar, men fotoprojektet i skolan har gett honom blodad tand.

– Jag tycker det är roligt att fotografera så jag ska bli fotograf, säger han.

Aia Raouf brukar fotografera sig själv och sina vänner med mobilen. Att fånga sin vardag tyckte hon först var lite svårt.

– Jag sprang runt och undrade vad jag skulle fota, sedan tänkte jag att jag sitter ju framför datorn och spelar 24-7 så då ville jag fota den. När jag kollar på bilden så känns det som hemma, säger hon.