Det var en varm sommarkväll i mitten av juli som två små barn skottskadades i Visättra förra sommaren. Många Visättrabor var ute, både barn och vuxna blev vittnen till händelsen.

– Det var chockartat. Vi hade aldrig ställts inför något liknande tidigare och visste inte hur man hanterar en sådan här situation, säger Erik Hall, biträdande rektor för Visättraskolan och ansvarig för elevhälsan.

Barnen som träffades av pistolskottet var båda inskrivna på Visättraskolan.

– En familj var direkt påverkad och i kris. Men även alla som såg det som hände och hela området var påverkat, säger Erik Hall.

Omedelbart efter händelsen gick rektorn ut med information till föräldrarna på lärplattformen Unikum och såg till att fritidspersonalen hade beredskap att ta emot de elever som gick på fritids.

– Det gjorde de väldigt bra och det skapade ett lugn.

Tog hjälp av experter

Skolledningen funderade på hur de skulle hantera det när eleverna kom tillbaka efter sommarlovet. De bestämde snabbt att de behövde ta hjälp av experter och vände sig till Rädda barnens trauma- och krisgrupp. De samverkade också med socialtjänsten.

– Vi ville gå ut med information som var anpassad efter barnens ålder och mognad.

De träffade den berörda familjen innan skolstart och skickade ut information till föräldrar på Unikum hur de kunde prata med barnen. Vid skolstart vek de en halvdag för att prata om det inträffade.

– Det var en del frågor och funderingar. Vi gick ut med att barn träffats av pistolskott, men sa att det är väldigt ovanligt att barn drabbas på det sättet. Och vi berättade var de kunde vända sig om de ville ha stöd och hjälp, säger Erik Hall.

Ville stärka bilden av Visättra

Skolan ordnade också panelsamtal för föräldrar kring hur man kan prata med barn om traumatiska händelser.

Samtidigt kände de att de ville lyfta det som är fint med Visättra. Att området inte skulle bli synonymt med skjutningar och kriminalitet.

– Vi har en tradition av att jobba med film så vi tog fram en film där vi lyfter vad som är positivt med området under hashtaggen "Vi är Visättra". Både elever, personal och föräldrar var med. Filmen visades i klasserna och barnen fick prata vidare om vad de tycker är positivt med Visättra. Det blev väldigt uppskattat.

Skolvardagen tog snabbt vid och i barnens värld är ett läsår långt. Ett nytt sommarlov ligger framför dem.

Erik Hall hoppas att det som hände aldrig kommer att upprepas.

– Jag blir berörd när jag pratar om det. Det blev så påtagligt att nu har det kommit för nära, nu har det verkligen gått för långt, säger Erik Hall.

Barnen som träffades av skottet går inte längre kvar på skolan.

Enkätfråga: Huddinge har nu tre områden på polisens lista över utsatta områden. Vilken är kommunens viktigaste åtgärd för att förhindra att unga hamnar i kriminalitet?