Den nybildade koalitionen Väsbyalliansen. Foto: Victor Munther

Så ska Väsbyalliansen styra kommunen – i minoritet

Allians för Väsby går i graven. Fram träder Väsbyalliansen. Under onsdagen stod partierna för första gången enade och presenterade sin gemensamma politiska plattform inför ett välfyllt Messingen. – Vi är fem partier som har hittat en samsyn i hur vi vill styra kommunen, säger Moderaternas gruppledare Oskar Weinmar.

  • Publicerad 14:44, 10 okt 2018

Intresset från allmänheten var stort när den nybildade koalitionen Väsbyalliansen höll presskonferens i Messingen under onsdagen. Där fick åhörarna bland annat löften om sänkt skatt, ökad trygghet och en fullstor hall för fotbollen.

Men framförallt tryckte partiernas gruppledare på att det är ett starkt, enat minoritetsstyre som kommer leda Väsby kommande mandatperiod.

– Vi är fem partier som har lite olika inriktning, men i mångt och mycket vill samma sak, säger Oskar Weinmar, Moderaternas gruppledare.

”Vi är en stark minoritet”

Med 25 mandat i ryggen – ett ifrån egen majoritet – vill Väsbyalliansen de kommande fyra åren bland annat se ökad kameraövervakning, sänkt skatt, utreda möjligheten för ett aktivt skolval, bygga en fullstor fotbollshall samt satsa på näringslivet, integrationen och arbetet med psykisk ohälsa.

Oskar Weinmar (M). Foto: Victor Munther

Maktskiftet ska godkännas av kommunfullmäktige den 22 oktober och koalitionens budget väntas presenteras i december. Därefter börjar arbetet med att faktiskt få igenom de politiska sakfrågorna – utan att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

– Det är många kommuner som styrts av minoriteter. Vi är en stark minoritet med 25 mandat, jämfört med de rödgrönas 19. Det är när Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna gör gemensam sak med Sverigedemokraterna som vi riskerar att förlora omröstningarna, säger Oskar Weinmar och fortsätter:

– Det kan hända att vi åker på bakslag vid ett fåtal tillfällen under mandatperioden. Men vis av erfarenhet av hur det är i andra kommuner så är det vid ytterst få tillfällen som V och MP gör gemensam sak med SD.

Vill sänka skatten med tio öre

Oskar Weinmar, som var först ut under presskonferensen, lovade bland annat att sänka skatten med åtminstone tio öre.

– När återstår att se, men det blir under mandatperioden, säger han.

Därför bytte Väsbys Bästa sida

Väsbys Bästa har de senaste fyra åren hört till det rödgröna majoritetsstyret. Nu har partiet, som säger sig vara emot blockpolitik, bytt sida. I mångt och mycket är deras skifte orsaken till varför Väsbyalliansen kommer leda Väsby kommande mandatperiod.

– Vi tror att de som har röstat på oss vill att vi sitter i en majoritet och kan påverka besluten, i stället för att sitta på läktaren. Nu blir det en minoritetsmajoritet, men vi kan åtminstone påverka besluten, säger partiets gruppledare Roland Storm.

VB utesluter inte att lägga ner sina röster

Väsbys Bästa är det näst största partiet i Väsbyalliansen.

– Vi har inte ställt några ultimatum. Många av de frågor som vi har gått till val på stödjer flera partier och de har vi tillsammans lagt in i den här gemensamma plattformen.

Roland Storm (VB). Foto: Victor Munther

Roland Storm menar att hans parti står på Väsbybornas sida. Han utesluter därmed inte att partiet lägger ner sina röster om man inte når samsyn inom Väsbyalliansen.

– Men det är en hypotetisk fråga. Det beror alldeles på vad det handlar om. Är det något som Väsbyborna absolut inte vill få genomfört så kan vi naturligtvis fundera på det. Vi står på Väsbybornas sida, inte på politikens sida i det här sammanhanget.

– Men jag hoppas att samtalsklimatet kan bli blocköverskridande och bredare innan man är framme vid fullmäktige. Att man på ett tidigare stadium kan inleda dialoger och nå samsyn.